Årets ridskola. Den titeln fick Värmdö ridklubb av Svenska ridsportförbundet 2019. Åsa Lindblom i mitten omgiven av ridskolans personal. Foto: Margareta Borg/Svenska ridsportförbundet

Politikerna positiva till en ridskola i Gustavsberg

Behåll ridskolan i Gustavsberg och bygg ut Värmdö ridklubb. Det säger politiker från flera partier i en enkät som nätverket Vision häst Värmdö har gjort.

  • Publicerad 09:21, 8 sep 2022

De flesta partierna i Värmdö vill att ridskolan i Gustavsberg ska finnas kvar. Det visar en enkät som gjorts av nätverket Vision häst Värmdö. Men i vilken form är inte klart.

Mitt i Värmdö berättade i våras att Gustavsbergs ridskola är till salu för 100 miljoner kronor. Nu säger Centerpartiet i Värmdö att de kan tänka sig att köpa fastigheten.

– Vi vill göra en oberoende värdering av mark och byggnader, sedan får vi se. Det krävs ju ett politiskt beslut om det. Men det är inget måste att köpa fastigheten, huvudsaken är att ridskolan blir kvar, i någon form, säger Kristina Lång (C), kommunalråd i Värmdö kommun.

Vänsterpartiet är det enda parti som svarar ett rakt "ja" på frågan om att köpa fastigheten.

Flera hundra i kö

En annan fråga handlade om Värmdö ridklubb på Värmdölandet, där fastighet och byggnader redan ägs av kommunen. Där har en förstudie gjorts år 2020 med syfte att utveckla och bygga ut anläggningen, men sedan dess har inget hänt. Där svarar alla partier i enkäten att de kan tänka sig att gå vidare med planerna.

– Det är väldigt roligt att höra! Jag hoppas att de kan enas och gå vidare med ett förslag som alla tror på. Vi har flera hundra barn i kö och bygger vi ut skulle vi kunna fördubbla verksamheten på sikt, säger Åsa Lindblom, ordförande i Värmdö ridklubb.

Det finns sex ridskolor i Värmdö, ändå står totalt cirka 500 personer i kö för att få börja rida, de allra flesta är under 18 år. Det här är en anledning till att Gustavsbergs ridskola bör räddas kvar, menar Eva Bergström, koordinator för Vision häst Värmdö.

I samband med det skulle man kunna utöka med fler ridskoleplatser på Gustavsbergs ridskola, menar hon.

Fördela pengarna rätt

Både Värmdö ridklubb och Gustavsbergs ridskola behövs, och alla de andra ridskolorna, enligt Eva.

– De fyller olika funktioner och ligger på helt olika platser i kommunen. Ridskolan i Gustavsberg har ett jättebra läge, centralt nära bussar och bostäder, tillgängligt för alla.

De svarande partierna är ense om att ridsporten och hästföretagandet i kommunen är viktigt och bör utvecklas.

– Positivt är också att de vill bli bättre på att fördela satsningar inom idrott och fritid mer jämställt, mellan könen. En stor del av de som håller på med hästar är tjejer, och många ridskolor där de vistas är i behov av upprustning, säger Eva Bergström.

– Ridsporten behöver lyftas i flera avseenden. Med till exempel ridvägar, en tränings- och tävlingsarena och flera ridhus, tillägger hon.

Nej till utbyggd ridskola trots långa köer

Ridskola till salu för 100 miljoner kronor

De vill ha en ny arena för hästar på Värmdö

Hästkul. Nova Emanuelsson med ponnyn Mireau på Hästvägens dag som ordnades på Värmdö nyligen. Foto: Värmdö hästvägsförening

Drivande. Eva Bergström, koordinator på Vision häst Värmdö. Foto: privat

Ridskolor i Värmdö

I Värmdö finns mer än 800 hästar, cirka 90 hästhållningar (stall/lösdrift) och sex ridskolor.

Ridskolor:

Gustavsbergs ridskola (Skärgårdens rid- och friskvårdscenter AB), Gustavsberg.

Värmdö ridklubb, Evlinge.

Stockholms ponnystall, Lemshaga Ingarö.

Stall Nysved, norra Värmdö.

Stall Skaft, Vindö.

Stall Siggesta, norra Värmdö.

Visa merVisa mindre

Vision Häst Värmdö

Ideellt nätverk som startades 2005 för att samla Värmdös hästägare, hästföretagare och andra hästintresserade. Deras grupp på Facebook har 2 800 medlemmar.

Nätverket är bollplank åt kommunen i detaljplanearbeten med mera.

2013 bildade de föreningen Värmdö Hästvägar för att underlätta för ryttare och motverka konflikter med markägare och andra som rör sig i naturen. Det har resulterat i tio ridstigar runt om i kommunen.

Partierna fick 13 frågor om hästlivet i Värmdö, de här svarade: MP, S, V, C, L, M och Mitt parti Värmdö.

Visa merVisa mindre