NAMNBYTE? Den ryska ambassaden kan få en ny adress - något som får tummen upp av Rasmus Jonlund, ordförande på Kungsholmen. Foto: Mostphotos / Sacharias Källdén

Politiker positiv till att skrota namnet på ryska ambassadens gata

Ett förslag har lagts fram på att Gjörwellsgatan på Kungsholmen bör byta namn till Boris Nemtsovs gata. Idén får nu stöd av Kungsholmens nämndordförande.

  • Publicerad 13:36, 2 mar 2022

Det är Liberala ungdomsförbundet, LUF, som vill att Stockholms Stad ska agera för att visa sitt stöd för Ukraina. Detta genom att byta namn på Gjörwellsgatan, där ryska ambassaden ligger.

Förslag: Byt namn på gatan där ryska ambassaden ligger

Istället ska gatan heta "Boris Nemtsovs gata", efter den ryska regimkritikern som 2015 mördades på öppen gata i Moskva, anser LUF.

– Att den ryska ambassaden ligger på en adress döpt efter en regimkritiker som fick sätta livet till är en viktig symbolhandling, sade Marcus Willershausen, distriktsordförande i LUF Storstockholm, tidigare till Mitt i.

Kungsholmens nämndordförande positiv

Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd, nappar på idén.

– Man ska inte underskatta vikten av symboler. Det är viktigt att markera tydligt mot den galna dikatorn. Det här är ett bra förslag jag ställer mig bakom, säger han.

Enligt Jonlund är Gjörwellsgatan ett av de mer passande gatorna att byta namn på.

– Inget ont om arkitekten Gjörwell som gatan fått sitt namn ifrån. Men gatan är ju ganska svår att stava till och alla vet kanske inte hur den uttalas.