Förslag. Boende och politiker från stadshuset och besökte Hästa gård. Foto: Anders Österberg

Polisutbildning föreslås i Järva

Riksdagsledamot Anders Österberg (S) har skrivit ett antal Järvarelaterade motioner till riksdagen. Bland annat vill han flytta en del av polisutbildningen till Tensta gymnasiums gamla lokaler, och förlägga den hästrelaterade delen av utbildningen på Hästa gård i Akalla.

  • Publicerad 16:04, 14 okt 2020

Häromveckan besökte runt 40 Järvabor och politiker Hästa gård. Bakgrunden var att riksdagsledamot tillika Akallabon Anders Österberg (S) och några invånare börjat diskutera gården, som är övergiven och nedgången, och bestämt sig för att komma med visioner om vad som kan göras på platsen.

Det mynnade ut i en motion till riksdagen.

– Det här är hela Sveriges kulturarv. Jag tycker man kan använda de statliga sommarjobbspengarna för att anställa sommarjobbare som kan hjälpa till att rusta upp gården. Helst med ett kafé, säger Anders Österberg.

Han anser även att justitieutskottet borde se över att lägga polisens hästutbildning på platsen, om det funkar som komplement till Spånga gymnasium.

– Det finns redan den infrastruktur som behövs för att genomföra, säger han.

Flytta del av polisutbildningen till Tensta

I samma motion föreslår Anders Österberg att man skulle kunna flytta en del av polisutbildningen till Tensta gymnasiums gamla lokaler.

– Eftersom många poliser jobbar i Rinkeby nu är skulle det vara fördelaktigt. Folk skulle få en annan förståelse för området redan från början. Det skulle även skapa ett flöde med fler anställda och fler personer som rör sig i Tensta, vilket är positivt.

Genom motionen hoppas han väcka opinion, både bland allmänheten och politiskt.

– Oavsett utfall öppnar motionen upp för debatt. Jag tror alla är rörande överens om att Hästa gård behöver rustas upp och att det måste finnas aktivitet i Tensta gymnasium, det behöver inte skilja mellan partier. Men det är en process. Har någon ett annat, bättre förslag måste vi vara öppna för det. Det viktiga är att något görs.

Motionerna

Förutom motionen om polisutbildningen har Anders Österberg samtidigt lämnat fem andra motioner, där han utgår från problematik han märkt i Järva:

✓ Hemförsäkring ska ingå i allmännyttans bostäder
✓ Tandvård ska integrerars i övrig sjukvård och försäkringssystem
✓ Riksdagen ska arbeta för att alla barn i Sverige ska ha en jämlik barndom
✓ Förslag på förebyggande arbete mot gängkriminalitet
✓ Förbättra villkoren för de som jobbar inom kollektivtrafiken

Visa merVisa mindre