Under uppsikt. Polisen ska sätta upp övervakningskameror vid centrumparkeringen i Orminge. Foto: Sacharias Källdén

Poliskameror ska övervaka Orminge

Nyligen satte polisen upp kameror i Fisksätra. Nu följer Orminge efter. – Det har med ordningsläget att göra, ­säger Nackas närpolischef Karin Berggren.

  • Publicerad 13:07, 8 feb 2021

Den 15 oktober brändes Boo Folkets hus på Utövägen ner. Den 25 januari knivhöggs och rånades en man när han borstade snö från sin bil på Ormingeringen. Brott som skakat Orminge på sistone.

Nu sätter polisen upp två kameror kring busstorget och parkeringen i centrum. Den ena på gångbron över Kanholmsvägen och den andra på en stolpe i korsningen Edövägen-Kanholmsvägen.

Syns i polisens mobiler

– Det är ett komplement till våra poliser på fältet. Vi kan följa platsen i realtid via våra kontor och våra mobiltelefoner. Den som leder och fördelar arbetet behöver kanske inte ens vara på plats. Vi hoppas också att det ska vara brottsförebyggande och skapa en trygg plats för allmänheten, säger Nackas kommunpolis Sofie Ordell.

Sparas i 62 dagar

Kamerorna saknar ljudupptagning och filmen sparas i 62 dagar. Ambitionen är att få upp dem så fort som möjligt.

Kring Fisksätra centrum satte polisen upp tillfälliga kameror i september för att komma åt den öppna droghandeln och våldsupptrappningen.

– Det har gett väldigt gott resultat, säger Karin Berggren.

Polisen överväger kameror på ett par platser till i Nacka.

– Där har vi inte kommit lika långt. Brottsligheten måste upp i en viss nivå innan vi sätter upp kameror, säger Sofie Ordell.