Flytten från innerstan till Farsta uppges vara tänkt som en tillfällig evakuering under 4-6 år.

Även om det gäller en begränsad tid, är missnöjet med att behöva flytta ut till förorten stort bland de som berörs. Det skriver tidningen Dagens Nyheter, som citerar flera poliser.

– Det finns inte en enda polis som vill åka ut till Farsta för att jobba. Det ligger åt helvete fel, säger en av dem, och varnar för att polisen kommer att tappa en mängd erfarna brottsutredare.

Evakueringen gäller enligt DN hela utredningssektionen på Stockholmspolisens regionala utredningsenhet. Närmare 300 anställda får byta Kungsholmen mot Mårbackagatan i Telestaden.

Där ligger redan Farsta polisstation sedan i fjol. Utöver den hyr polisen ytterligare lokaler i området, som nu ska komma till användning. Flytten ska ske senast vid årsskiftet, enligt DN.

Längre resväg

Det som ligger bakom missnöjet, ska bland annat vara att många poliser på utredningsenheten bor norr om stan och får längre resväg. Det ska också finnas en oro för att arbetet med den grova våldsvågen i Stockholm kan påverkas av själva flytten.

– Det finns en stor risk att det arbetet kommer att tappa i effektivitet i minst ett halvår, säger en polis i DN:s artikel.

Enligt tidningen undersöker polisen nu om det går att dela upp utredarna i två grupper, för att rädda kvar de som vägrar flytta till söderort.

– Läget gör att vi ser att det finns en allvarlig risk för att vi tappar kompetens, därför har vi försökt hitta alternativa lösningar, säger Fredrik Näslund, chef på utredningsenheten, till tidningen.