OROLIG. Christoffer Bohman, chef för lokalpolisområde Sollentuna. Foto: Jonas Carlsson

Polisens larm: Lågstadiebarn hanterar knark och vapen

Nu larmar Sollentunapolisen om att gängkriminalitet kryper allt längre ner i åldrarna. "Extremt bekymmersamt", säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef.

  • Publicerad 11:30, 20 aug 2021

Vi ser barn som hanterar narkotika och vapen åt äldre kriminella personer, vilka egentligen också är barn.

Den senaste tidens skjutningar, som de två i Väsby i början av juli, har satt fokus på den ökade ungdomsbrottsligheten i Sverige. Enligt Christoffer Bohman kryper problematiken ner i åldrarna.

– Åldern då man tappar tron på skola och jobb blir lägre, säger Christoffer Bohman, lokalområdespolischef i Sollentuna, där även Upplands Väsby och Sigtuna ingår.

Han säger att det finns barn som redan i åttaårsåldern intar en kriminell identitet, och ger ett exempel.

– Den nioåring vi har span på nu har en extremt oroväckande roll i ett nätverk. Jag kan dock inte uttala mig mer specifikt om det fallet eftersom förundersökning pågår.

Ett annat exempel i lokalpolisområdet är en pojke i yngre tonåren som har sålt narkotika sedan han var åtta och "har personer som arbetar för honom". Detta har pojken själv berättat, enligt en ny dom från Förvaltningsrätten. Nu har pojken omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga.

Att problematiken kryper ner i åldrarna ser Christoffer Bohman som högst bekymmersamt.

– Vi ser barn som hanterar narkotika och vapen åt äldre kriminella personer, vilka egentligen också är barn eftersom de är i 16-17 årsåldern. Och det ser likadant ut på många håll i Sverige, inte bara i vårt lokalpolisområde, säger Christoffer Bohman.

Tre identifierade nätverk

I Sollentuna och Sigtuna finns enligt Bohman tre identifierade nätverk.

– Därutöver finns det i lokalpolisområdet en konstellation av individer som hamnar i konflikter och kriminalitet.

Nätverken generationsskiftar, men de som är mellan 12 och 30 år har väldigt svårt att hoppa av, enligt Bohman.

– De är redan tidigt starka i sin kriminella identitet och insatser i den här gruppen är både kostsamma och svåra att få effekt i.

Bekymrad. Christoffer Bohman menar att det är svårt redan vid tolv års ålder att hoppa av en kriminell bana. Foto: Jonas Carlsson

Nätverken fylls hela tiden på.

– Det finns många yngre individer som vill in i nätverken och bli accepterade. Man blir insocialiserad mer än rekryterad, säger Bohman.

"Finns ingen quick fix"

Många av dem som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet är pojkar som går ut grundskolan utan behörighet, menar Bohman. Han pekar också på frånvarande föräldrar och andra vuxna som en tydlig parameter.

Hur kan vi bryta den här utvecklingen?

– Det finns inget quick fix. Det handlar bland annat om integrationspolitiken, att bryta segregationen, samt snabba insatser från socialtjänsten när någon är i farozonen. Inom polisen fortsätter vi att jobba hårt med att driva bort våldsverkarna från gatan. Men det är ett extremt bekymmersamt läge just nu och jag känner en viss oro inför den närmaste tiden.

Anmälningar om vapeninnehav i siffror

Riket

Antal anmälningar av innehav av pistol, revolver eller kulsprutepistol med en misstänkt person under 15 år: Grovt och synnerligen grovt vapenbrott

2021: 9 t.o.m. 30/6

2020: 12

2019: 21

2018: 15

Antal anmälningar av innehav av pistol, revolver eller kulsprutepistol med en misstänkt person under 15 år: Annat än grovt vapenbrott

2021: 19 t.o.m. 30/6

2020: 25

2019: 26

2018: 26

Stockholm

Antal anmälningar av innehav av pistol, revolver eller kulsprutepistol med en misstänkt person under 15 år: Annat än grovt vapenbrott

2021: 7 st t.o.m. 30/6

2020: 7 st

(Källa: Polisens nationella operativa avdelning, NOA) 

Visa merVisa mindre

Socialkontoret: Vi var redo att hjälpa till

Nyheter Men uppmanades att inte vara på plats när folk flyttade ut Ingen från Sollentuna kommun var på plats för att fånga upp eventuella hjälpbehövande när lägenheterna i kvarteret Nova i Häggvik tömdes.fredag 7/10 5:04

Alla bolag svär sig fria från ansvar för massuppsägningen

Nyheter Ord står mot ord om vem som visste vad Inget av företagen som är inblandade i härvan vill ta på sig ansvaret för att de boende i 58 lägenheter i kvarteret Nova i Södra Häggvik plötsligt tvingades flytta ut.fredag 7/10 5:03