Hösten 2019 sjösatte polisen i Stockholm Initiativ Gryning, en satsning som ska förebygga och bekämpa våld i nära relation, våldtäkter och sexualbrott mot barn. Nära 100 personer har anställts och resurser har lagts på kompetensutveckling och metodutveckling.

Ambitionerna är höga och visionen är noll döda. Den senaste tidens händelser visar att det är långt dit.

– När vi jobbar med grova våldsbrott har vi ett offensivt förhållningssätt med spaning och hemliga tvångsmedel för att lagföra. Traditionellt har man fokuserat mer på brottsoffret när det gäller våld i nära relation. Jag anser att vi behöver fokusera mycket mer på gärningspersonerna, säger Fredrik, styrgruppsordförande för Initiativ Gryning och fortsätter:

– Vi behöver använda samma metodik som när vi jobbar med gängkriminalitet. Där finns en stor vana att till exempel ansöka om telefonavlyssning. Det ska vi göra vid de här brotten också.

Bryta en våldsspiral

Enligt Fredrik Näslund handlar det också om att förändra kultur och normer inom polisen. Man säger till exempel inte längre att man åker på "lägenhetsbråk", utan misshandel i en lägenhet.

– Det handlar om att bryta en eskalerande våldsspiral. Efter en skjutning vet vi att det kan leda till vedergällning och fler skjutningar. Vid våld i en nära relation finns också en kraftigt förhöjd risk att det sker ett till brott. Istället för att prata om särskilt utsatta brottsoffer tycker jag att vi borde prata om särskilt hänsynslösa gärningspersoner.

De senaste tiden har det varit mycket fokus på gängkriminalitet. Har brott i nära relation nedprioriterats?

– Nej, jag skulle säga att det är det sista området vi tar resurser ifrån.