Förstärker närvaro. Polisen har tagit ett nytt beslut att övervaka Odenplan med drönare. Foto: Pekka Pääkkö

Polisen ska övervaka Odenplan med drönare

Nu är det beslutat. Polisen ska åter börja använda sig av drönare över Odenplan och Observatorielunden. Framför allt för att komma åt narkotikabrott, men också för att övervaka trafiken.

  • Publicerad 13:59, 14 apr 2021

I dag togs beslut om att bevaka Odenplan och Obsan med drönare, som är obemannade flygfarkoster.

– Vi hade ju en sådan instats där för några månader sedan och det här är ett väldigt effektivt sätt för oss att skaffa en överblick av området. Det kräver mindre resurser genom att man i stället för att ha många spanare ute kan ha en polis som styr drönaren, säger Mats Eriksson, presstalesperson hos Stockholmspolisen.

Mitt i har tidigare skrivit om problemet med narkotikahandel kring och på Odenplan. Beslutet om drönarövervakning gäller till den första maj, med möjlighet till förlängning.

Ökning av antalet narkotikabrott vid Odenplan får polisen att agera

– Vi använder dem både brottsförebyggande och operativt. Framför allt riktar vi in oss på ungdomar och narkotikahandel som vi vet förekommer där. Men vi kommer även att titta på trafikbrott, till exempel, säger Mats Eriksson och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta ha kontinuerlig närvaro på Odenplan, som ju är en knutpunkt där flera olika kollektivtrafikslag möts. Det är lätt att ta sig dit och därifrån. Där det rör sig mycket folk sker det fler narkotikaöverlåtelser än på andra platser. Det har blivit mer sedan Citybanan öppnade.