På vift. Många Enskedbor fotade under helgen en älg som gick runt i bostadsområdet. Polisen har beslutat att djuret ska avlivas. Foto: Privat

Polisen rasar: Älgar skjuts på grund av selfies

Flera älgar har tvingats skjutas i Stockholmsområdet. Enligt polisen beror det på att folk stressar upp djuren när de går fram för att ta selfies.

  • Publicerad 14:09, 27 sep 2021

08:or tror att djurvärlden ser ut som i Walt Disneys filmer

På kort tid har polisen fattat beslut om att avliva flera älgar i Stockholm. Anledning är att de irrat sig in i olika villaområden, bland annat i Nacka och i Enskede.

Men enligt polisen hade de inte behövts skjutas om de bara hade blivit lämnade ifred.

– En älg som kommit vilse brukar kunna hitta tillbaka igen om den är lugn. Men när folk springer fram och ska ta bilder blir den stressad och aggressiv. Det är bottenlöst världsfrånvänt och synnerligen upprörande att folk inte förstår bättre, säger polisen Kenneth Kronberg, ansvarig för Nationella viltolycksrådet (NVR).

Inte tecknad film

Hans budskap är tydligt: Du ska absolut inte går nära älgar som hamnat inne i ett tätbebyggt område.

– Viltvårdare har varit eniga, det är inget fel på älgarna. Däremot är de väldigt stressade eftersom det är så otroligt många som försöker ta bilder. Det är anledningen till att vi måste döda älgarna – 08:or som tror att djurvärlden ser ut som i Walt Disneys filmer, säger Kenneth Kronberg.

Mickaela attackerad av älg – mitt i Gustavsberg

Han upplever att stockholmare "drar sig mot vilda djur som magneter".

– En älg är inte ett litet rådjur utan flera hundra kilo muskler. Jag har sett bilder där folk som står med sina barn eller sina hundar och försöker klappa älgen. De fattar inte att en älg kan krossa en liten hund hur lätt som helst.

Söderorts radhusliv lockar skogens konung

Tänk på detta, enligt polisen

Du ska inte ta en selfie med en vild älg

Du ska inte börja prata med en vild älg från några meters avstånd

Du ska inte gå fram till en vild älg som ligger i din trädgård.

Visa merVisa mindre