Högt upp på husfasaden mot Granängstorget sitter en av kamerorna. Vid en av portalerna till innergården finns ytterligare en.

Det är de enda övervakningskameror som polisen har i Tyresö.

Robert Almgren går förbi med barnen Astor och Minja.

– Det är ett bra steg med kameror. Då kanske folk drar sig för att begå brott. Det är ju känt att det pågår fuffens här. Men framför allt skulle vi behöva en polisstation igen, säger Robert.

Han känner sig trygg i Granängsringen.

– Sedan polisen började patrullera oftare. Det har blivit ännu bättre sedan Hemköp kom. Fler rör sig här.

En som jobbar i området, och vill vara anonym, är också positiv till kamerorna.

– Jag tror det är bra för området. Nu kan polisen se vad som händer utan att vara här. Det kanske också kan leda till att folk känner sig tryggare.

För ett par år sedan var kaos i området, beskriver personen det som.

– Det var mycket bråk, bråk, bråk. Nu är det bättre.

Kommunen har ansökt hos Datainspektionen om att sätta upp kameror i bland annat Granängsringen, som Mitt i Tyresö tidigare har berättat. Myndigheten har inte beslutat i frågan.

Polisen började att kameraövervaka strax efter årsskiftet. Platsen valdes på grund av den öppna drogscenen.

– Vi känner till att området är belastat med försäljning och folk som brukar narkotika, säger kommunpolis Ola Åkesson och poängterar att kamerorna är ett komplement till det ordinarie brottsförebyggande arbetet.

Han konstaterar att narkotikaproblematiken för med sig annan brottslighet.

– Det leder till att kriminella gör upp på olika sätt och de har också hänt vid flera tillfällen att de som bor där blivit utsatta när de ifrågasatt narkotikabrottslighet och olovligt häng i trapphus, tvättstugor med mera.

Vill minska otryggheten

Polisen tror att kamerorna kommer att vara ett led i att minska brottsligheten.

– Det finns givetvis stora möjligheter att vi kan utreda brott lättare om vi kan identifiera personer och se händelseförloppen. Vi tror också kamerorna är väldigt bra ur ett trygghetsperspektiv.