MINDRE STÖK. Polisens mångåriga arbete kring Sergels torg har gett positiv effekt. Foto: Polismyndigheten / Mostphotos

Polisen har uppnått ”normalläge” vid Plattan

Polisen har under flera år fokuserat på området kring Sergels torg. Det har gett effekt – i form färre ordningsstörningar och färre anmälda brott.

  • Publicerad 20:22, 17 jun 2021

Området kring Plattan har varit ett problemområde i många år. Förutom droghandel har platsen förknippats med rån, misshandelsfall och allmänt stök.

Under lång tid har Stockholmspolisen fokuserat på att förbättra tryggheten på platsen. Och nu ser man resultat.

Den upplevda tryggheten hos medborgarna har ökat och oron minskat enligt Stockholms stads senaste trygghetsmätning. Polispatruller märker också av att det är lugnare på plats.

– Även om vi märker en positiv förändring kommer vi fortsätta att ha poliser närvarande i området, säger Thomas Backemo, biträdande lokalpolisområdeschef på Norrmalm, i ett pressmeddelande.

Inbjudande stadsdel

Målsättningen nu är att Sergels torg och Klaraområdet utvecklas till en levande, inbjudande och trygg del av Stockholm.

– Det är viktigt att vi gör detta arbete tillsammans i samverkan med andra aktörer, inte minst med Norrmalms stadsdelsförvaltning och Stockholms stad. Vi ska fortsätta den positiva utvecklingen på Sergels torg och Klaraområdet, säger Thomas Backemo.

Förslag från SD: Däcka över Sergels torg

Stadens trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) ser också positivt på utvecklingen.

– Det är glädjande att polisens arbete ger resultat på Sergels torg. Tillsammans med stadens ordningsvakter och övriga aktörer i området har den lokala samverkan troligen varit avgörande för den goda utvecklingen, säger han.

Ordningsvakter

Stadens ordningsvakter närvarade vid Plattan nära 5 000 gånger under 2020 och stoppade över 600 ordningsstörningar och brott. De tillrättavisade eller avvisade över 900 personer samt utförde 65 LOB av påverkade personer.

Källa: KD Stockholm