Det var i maj 2020 som Järfälla kommun och Polismyndigheten gick ut med ett så kallat intentionsavtal med avsikten att bygga ett nytt polishus i Barkarbystaden.

Det nya polishuset skulle ge rum åt 200 poliser, flera kontor, ett gym, reception och vapenvalv.

Tanken var att huset skulle stå klart för inflytt 2024. Men nu, över två år senare, står tomten helt obebyggd. Än så länge har inte ett enda avtal slutits.

Upphandling ska göras om

Anledningen är att hela upphandlingen är felaktig. Polismyndigheten har fått på fingrarna av både förvaltningsrätten 2021 och även kammarrätten nu i november. Hela upphandlingen måste göras om. Men kommunen är fortsatt angelägen att bygget blir av.

– Det är så klart jättetråkigt när saker tar längre tid men vi är beredda att förlänga intentionsavtalet, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör på Järfälla kommun.

Ville kringgå lagen

Hela historien är krånglig och reglerna kring upphandlingar kan vara svåra att förstå. Enkelt förklarat handlar det om att Polismyndigheten velat kringgå lagen om offentlig upphandling (LOU).

– Polismyndigheten försökte använda ett undantag som finns i upphandlingslagstiftningen, säger Andrea Sundstrand, docent i offentligt rätt vid Stockholms universitet.

Polisen besviken

Polismyndigheten vill inte ge några kommentarer kring hur de skött upphandlingen, utan analyserar just nu kammarrättens dom. Men för polisen i Järfälla och Upplands-Bro är det inget roligt besked att polishuset dröjer.

– Det är tråkigt givetvis. Vi är i stort behov av nya och bättre lokaler. Huset vi sitter i idag är från 60-talet. Det är trångt och inte ändamålsenligt, säger Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef för Järfälla och Upplands-Bro.

Vad tänker du om myndighetens agerande i den här upphandlingen?

– Det är inget jag kan kommentera för vi har inte varit involverade härifrån. Men det är bara att konstatera att domarna bestämt att myndigheten måste göra om och göra rätt.