Glasskydden framme hos bussförarna skulle skydda förarna mot coronasmittan. Men på grund av hur ljuset reflekteras i glaset har det känts osäkert. Men nu har en lösning presenterat sig.

Förarna kan helt enkelt ställa upp grinden, som glasskydden är monterade på, när de kör iväg, så slipper de störas av blänk och reflexer.

Det menar polisinspektör Michael Wänéus i en artikel i tidningen Kommunalarbetaren.

Han har inspekterat bussar vid Nobinas garage i Tyresö sedan en förare gjort en anmälan om att de är trafikfarliga.

Wänéus kunde konstatera blänk och reflexer i glasen som försämrar förarnas sikt.

– Men det är inte så trafikfarligt att vi måste stoppa bussarna, säger han till tidningen.

Flera skyddsstopp

Det är under hösten och vintern som bussföretagen monterat glasskydd vid förarplatserna för att resenärerna ska kunna kliva på fram i bussen och blippa sina biljetter, utan att förarna utsätts för smittorisker.

Skyddsombud i flera garage har anmält problem med reflexer och blänk till Arbetsmiljöverket, och där ligger flera ärenden nu.

https://www.mitti.se/nyheter/pastigning-fram-pa-sls-bussar-kan-stoppas/repuaA!M7qHxA0zJtqL7TkmJCLjOQ/

Kruxet är dock att Arbetsmiljöverket egentligen bara bedömer om arbetsmiljön är säker, alltså smittorisken. Trafiksäkerheten har bollats till Transportstyrelsen, vars förlängda arm är polisen.

Grinden spärrar

Grinden vid förarplatsen öppnas bakåt, så i öppet läge skärmar den av mot passagerarna. Men bussen kan inte köra om inte grinden är stängd.

Michael Wänéus menar att de spärrarna borde gå att koppla bort.

– Det här är ett förslag från mig, sedan är det upp till skyddsombud och arbetsgivare att titta på om det här en möjlig lösning som de kan acceptera, säger han.

Positiv

Huvudskyddsombudet vid Nobina i Tyresö, Petri Myllykoski, är försiktigt positiv:

– Vi vill slippa risken att bli smittade och få bort trafikfarliga blänk i plexiglasen. Hur detta görs bryr jag mig inte så mycket om. Jag kan se flera tekniska problem med att grinden är öppen vid körning, men vi kan testa detta för att se om det funkar, säger han till tidningen.

https://www.mitti.se/nyheter/forslaget-flytta-blippen-bak-i-bussen/repuba!oZIweZoxYswry7GqyWr3pA/