69 brott mot dopningslagen anmäldes i Norrmalms lokalpolisområde förra året. Hälften av dem var i Vasastan och på Norrmalm, enligt polisens statistik.

Näst flest var på Östermalm med 12 anmälningar.

– De flesta ärenden vi initierat gällande dopingbrott har uppdagats i samband med annan brottslighet till exempel narkotikabrott. Vi jobbar även utifrån tips och underrättelser där vi besöker olika gym i vårt lokalpolisområde, säger Robert Lundmark, tillfördnad kommunpolis på Norrmalm.

Flesta unga

Anmälningarna gäller framför allt personer som haft dopningsmedel på sig eller som använder det. Vid något enstaka fall har någon sålt eller försökt sälja det.

– Anledningen till att Vasastan sticker ut i statistiken är att det är återkommande problem på vissa gym i den stadsdelen samt att vi har ett bra informationsutbyte med gymmen.

De flesta misstänkta är mellan 18 och 35 år gamla men förekommer ofta bland äldre med. Oavsett socioekonomisk grupp, enligt Stockholms stads antidoping-projekt Stad.

– Tidigare sades det ofta att dopningen gick ner i åldrarna. Och visst finns det extremfall på riktig unga killar som testat dopning. Men min uppfattning är att det på senare tid snarare gått uppåt i åldrarna och jag upplever att nyfikenheten på steroider hos män som vill behålla muskler, attraktionskraft och manlighet längre upp i åldern har ökat, säger kommunikatören Jonas Karlsson.

Dopade motionärer

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, som enligt Mitt i:s granskningar ibland skiljer sig från polisens, ligger anmälningarna om dopingbrott på Södermalm i höjd med Vasastans.

För att minska användningen av till exempel anabola steroider samarbetar staden med polisen. De använder en metod kallad "100% Ren Hårdträning" och vänder sig till gymmens förebyggande arbete. Det handlar framför allt om att uppmärksamma ungdomar för riskerna.

Bruket bland tränande på gym och motionärer har stadigt ökat och idag uppskattas minst 40 000 svenskar använda dopningmedel. Det handlar då alltså inte om personer som dopar sig i hopp om bättre idrottsresultat, utan snarare för att snabbt bygga muskler till beachsäsongen, eller gå ner några kilo i vikt. 

– Det handlar om att ta en effektiv genväg till mer muskler. Jag tror inte att fler invånare i Vasastan dopar sig jämfört med andra områden. Däremot har stadsdelen ett antal gym som polisen identifierat som potentiella ”problemgym” och därför har en del riktade insatser gjorts mot anläggningar just där, säger Jonas Karlsson och fortsätter:

– Dopningen finns på många ställen och det är klart att gym eller områden som polisen oftare besöker kan få fler positiva tester, i synnerhet om det är känt att de har ett visst klientel eller en miljö där dopning förekommer i större utsträckning. Men jag är långt ifrån säker på att merparten av de som testat positivt i Vasastan verkligen bor i området.