Det var klockan 22.50 som polisen fick många samtal om en misstänkt skottlossning i Hammarby sjöstad.

Flera patruller åkte till platsen och utanför en port hittades en skottskadad man.Mannen fördes till sjukhus men klockan 00.45 meddelade polisen att hans liv inte hade gått att rädda.

Nu bekräftar Stockholmspolisen att det är artisten Einár som har avlidit. Anhöriga är underrättade.

– I går sköts Einár dessvärre till döds, och det finns ett antagande att det är ett brott kopplat till nätverkskriminalitet. Ingen gärningsman är gripen, säger Jan Nilsson, kommunpolis på Södermalm, till Mitt i.

Bara timmar efter händelsen spreds nyheten på sociala medier.

– Det var en ung person med många följare. Redan under natten samlades folk vid brottsplatsen, säger Jan Nilsson.

Artist från Dalen

Det är många som berörs av hans bortgång. Henrik Östling står med sonen Sander Lundström-Östling, 10 år, vid avspärrningarna. Henrik säger att han träffade Einár, som var uppvuxen i Dalen, på en bensinmack i våras och tog en bild med honom.

– Jag berömde honom. Kidsen lyssnar på hans musik, det är en stor artist. Det här är djupt tragiskt, men samtidigt är det en skrämmande utveckling att man nästan förväntar sig att något sådant här ska hända. Att det är en tidsfråga, säger han och fortsätter:

– Jag har bott i Sjöstan i 20 år. Då var det fridfullt och lugnt men sista fem åren har insatserna eskalerat, det är fler poliser här. Jag låter inte barnen vara ute själva när det är mörkt ute, säger Henrik Östling.

En fjortonårig pojke går förbi. Han lyssnar på Einárs musik.

– Det är tragiskt, säger han.

Polisen arbetar vidare med en kartläggning av vad som har hänt. Samtidigt fortsätter kriminaltekniker att säkra spår från platsen och den tekniska bevisningen ska senare analyseras. Flera vittnen har förhörts.

– Vi försöker ta reda på vad som hände innan och varför det här inträffade. Det kan finnas personer som kan ha sett något som hjälper oss framåt. Ingen är ännu gripen, säger Towe Hägg.

https://www.mitti.se/nyheter/pizza-och-modeklader-sa-lockas-barn-till-gangen/repujm!XQuWhRuI0K1tM7WYr@XTRQ/

Tomt på platsen

Mordplatsen var under fredagsmorgonen fortfarande avspärrad och polisen arbetade vidare i området.

Mitt i:s Eva Radakovits är på plats och beskriver ett område i chock.

– ”Va? Kan inte vara sant! Här!” sade en äldre kvinna som gick förbi nyss. Sjöstan vaknade upp till förklaringen till varför helikopter hovrade över kvarteren i Södermalms stadsdels tryggaste bostadsområde, säger hon.

Nils ”Einár” Grönberg har vunnit flera tunga musikpriser och har flera miljoner spelningar på Spotify. Han blev 19 år.