Polis på mc prejades av bil efter streetrace

Det höll på att sluta illa för den mc-polis som tog upp jakten på en bil när polisen ingrep mot ett streetrace i Sollentuna i fjol. Nu har föraren dömts för bland annat försök till grovt våld mot tjänsteman.

  • Publicerad 05:50, 23 nov 2021

Det var sent på kvällen den 30 april 2020 som polisen ingrep mot ett streetrace i Sollentuna. Från polishelikopter kunde polisen se hur en racingbil kördes i uppemot 170 kilometer i timmen.

Föraren körde dessutom mellan körfälten, gjorde snabba omkörningar, och körde över heldragen linje.

Jakt i 30 minuter

En mc-polis tog upp jakten och förföljde bilen på bland annat E4 och Stäketleden. Först efter nära 30 minuter avbröts jakten då föraren försökte preja polisen på Häggviksleden.

Via helikoptern kunde polisen se hur bilisten körde till en gård i närheten av Fornboda i Upplands Väsby, där han greps.

Mannen har nu dömts för bland annat sabotage mot blåljusverksamhet, försök till grovt våld mot tjänsteman och grov vårdslöshet i trafik.

I tingsrätten förnekade mannen brotten och hävdade han att levt under hot från personer med koppling till ett motorcykelgäng och att han fick order att flytta rallybilen till en viss plats.

Detta bedömde tingsrätten som en efterhandskonstruktion. När det gäller prejningen konstaterade rätten att en fullbordad gärning hade kunnat orsaka ”död/allvarliga skador och bestående men” för mc-polisen.

Ska betala skadestånd

Mannen dömdes även för ringa vapenbrott då han hade ett elchockvapen på sig vid gripandet och för att ha orsakat en olycka i Älta. Där körde han rakt in i en bil i mötande körfält efter en omkörning i i hög hastighet.

Påföljden blev ett års fängelse och mannen ska även betala skadestånd till mc-polisen, 15 000 kronor för kränkning.

Åklagaren hade också begärt att bilen skulle förverkas. Det är emellertid den dömde mannens släkting som är registrerad ägare, så yrkandet om förverkan lämnades utan bifall.

Streetrace – olaglig biltävling

Streetracing är olagliga biltävlingar som ofta körs på allmänna vägar, ofta med ombyggda bilar.

Den klassiska formen av streetracing är korta snabba lopp där två eller flera bilar tävlar mot varandra över en kortare sträcka, oftast 1/4 eller 1/8 engelsk mil (402 respektive 201 meter).

Street racing har körts sedan 1930-talet.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mobbning och rädsla kvar i kommunhuset – nya larm om arbetsmiljön

Nyheter Problemen som avslöjades i Mitt i:s granskning 2019 består Mitt i berättade om allvarliga brister i arbetsmiljön på kommunledningskontoret redan våren 2019. Nu har SVT avslöjat att problem som rädsla för repressalier, utfrysning och medarbetare som mår...måndag 6/12 10:58

Kvinna sextrakasserades av chef i kommunhuset

Nyheter Kvinnan omplacerades – manlige chefen jobbar kvar En kvinna utsattes för sexuella trakasserier av en manlig chef i kommunhuset innan hon till slut bröt ihop och anmälde. Men då var det hon som fick byta avdelning – inte chefen. Det var SVT först med...måndag 6/12 10:57

Nu beställer kommunen en oberoende utredning

Nyheter "Nya uppgifter" enligt Henrik Thunes (M) Majoriteten sa nej till en utredning av arbetsmiljöarbetet i kommunen när oppositionen begärde det 2019, men har nu svängt och beställer en beroende granskning.måndag 6/12 10:56