Polis på mc prejades av bil efter streetrace

Det höll på att sluta illa för den mc-polis som tog upp jakten på en bil när polisen ingrep mot ett streetrace i Sollentuna i fjol. Nu har föraren dömts för bland annat försök till grovt våld mot tjänsteman.

  • Publicerad 05:50, 23 nov 2021

Det var sent på kvällen den 30 april 2020 som polisen ingrep mot ett streetrace i Sollentuna. Från polishelikopter kunde polisen se hur en racingbil kördes i uppemot 170 kilometer i timmen.

Föraren körde dessutom mellan körfälten, gjorde snabba omkörningar, och körde över heldragen linje.

Jakt i 30 minuter

En mc-polis tog upp jakten och förföljde bilen på bland annat E4 och Stäketleden. Först efter nära 30 minuter avbröts jakten då föraren försökte preja polisen på Häggviksleden.

Via helikoptern kunde polisen se hur bilisten körde till en gård i närheten av Fornboda i Upplands Väsby, där han greps.

Mannen har nu dömts för bland annat sabotage mot blåljusverksamhet, försök till grovt våld mot tjänsteman och grov vårdslöshet i trafik.

I tingsrätten förnekade mannen brotten och hävdade han att levt under hot från personer med koppling till ett motorcykelgäng och att han fick order att flytta rallybilen till en viss plats.

Detta bedömde tingsrätten som en efterhandskonstruktion. När det gäller prejningen konstaterade rätten att en fullbordad gärning hade kunnat orsaka ”död/allvarliga skador och bestående men” för mc-polisen.

Ska betala skadestånd

Mannen dömdes även för ringa vapenbrott då han hade ett elchockvapen på sig vid gripandet och för att ha orsakat en olycka i Älta. Där körde han rakt in i en bil i mötande körfält efter en omkörning i i hög hastighet.

Påföljden blev ett års fängelse och mannen ska även betala skadestånd till mc-polisen, 15 000 kronor för kränkning.

Åklagaren hade också begärt att bilen skulle förverkas. Det är emellertid den dömde mannens släkting som är registrerad ägare, så yrkandet om förverkan lämnades utan bifall.

Streetrace – olaglig biltävling

Streetracing är olagliga biltävlingar som ofta körs på allmänna vägar, ofta med ombyggda bilar.

Den klassiska formen av streetracing är korta snabba lopp där två eller flera bilar tävlar mot varandra över en kortare sträcka, oftast 1/4 eller 1/8 engelsk mil (402 respektive 201 meter).

Street racing har körts sedan 1930-talet.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dispyt på E4 slutade med misshandel

Nyheter Försök till omkörning rörde upp känslor Irritation uppstod emellan två bilister på E4 då en man i 30-årsåldern skulle köra om en man i 20-årsåldern i höjd med Haga Norra. Nu har den ene mannen dömts i Attunda tingsrätt för misshandel.måndag 17/1 14:30

Man ur huse när norrskenet färgade himlen grön

Nyheter Många Sollentuanbor spanade in ljusfenomenet Facebook svämmade över av bilder från Rotebro, Edsberg, Järvafältet och andra delar av Sollentuna då ett tydligt norrsken syntes både i fredags och i lördags. Den här bilden på himlen över...måndag 17/1 11:26

Sollentuna Bio gör gärna comeback

Nyheter Hoppas på förslaget om bibblans lokaler vid Aniaraplatsen I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Socialdemokraternas förslag att bygga om bibblan lokaler vid Aniaraplatsen till ett kulturhus, med plats för bland annat en biograf, när biblioteket...måndag 17/1 6:30