I torsdags förra veckan inledde polisen en operation i Sigtuna efter att både politiker och polis har mottagit hot. Det är inte första gången som hot riktats mot kommunen.

Vad de nya hoten handlar om eller vilka som har blivit hotade kan varken kommunen eller polisen svara på av säkerhetsskäl och pågående polisutredning.

Enligt SvT rör det sig om hot mot enskilda politiker och poliser.

– Vi pratar inte om eventuella hot mot anställda i kommunen. Allt sådant har polisen hand om i och med att det är ett polisärende, säger Thomas Mileborn som är trygghet- och säkerhetschef i Sigtuna till Mitt i.

Att hot förekommer i samband med att polisen genomför insatser mot kriminella grupper är inte oväntat. Snarare det omvända vilket Thomas Mileborn förklarade i en tidigare artikel i Mitt i Sigtuna.

– Jag kan heller inte gå in på specifika händelser men oavsett vad som händer så pågår arbetet i kommunen precis som vanligt, säger han.

Även polisen är förtegen

Inte heller polisen kan gå in på vad hoten handlar om eller vad den särskilda insatsen innebär.

– Vi kommenterar aldrig eventuella hot. Anledningen till det är av säkerhetsskäl helt enkelt, det gör vi aldrig, säger Per Fahlström på polisens ledningscentral.

Under de senaste veckorna har det varit flera händelser av våldsam karaktär kring Märsta och Valsta. Flera bilbränder och en skjutning där en 20-årig man sköts med flera skott. Polisen har även varit i området med insatsstyrkan vid ett par tillfällen.

– Generellt sett är det så här att när vi arbetar hårt mot vissa konstellationer eller grovt organiserad brottslighet och sätter tryck eller eller så, erfarenhetsmässigt vet vi då att risken att hot mot objekt, polisanställda eller andra ökar, säger Per Fahlström.

Av den anledningen har polisen inlett en särskild händelse som myndigheten kan vi göra i olika fall där många poliser behövs i tjänst.

– Vi bildar en stab där det finns kompetens från hela regionen sedan kan man använda resurser från hela regionen och få snabbare beslutvägar helt enkelt, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/polisens-framgangsrika-ar-i-kampen-mot-kriminella-i-marsta/repubj!SB1GNtLfH3JlS9ugcuabiw/