ÅTALAS. Tre vuxna män åtalas för att ha värvat en 16-åring att, utan ersättning, utföra ett mord i Stockholmsområdet. Foto: Mostphotos / Mitt i

Pojke misstänks ha värvats för att mörda – tre åtalas

I Stockholm används "barnsoldater" för att utföra morduppdrag åt de kriminella nätverken, skriver DN.

  • Publicerad 16:40, 27 nov 2020

Nu väcks åtal i vad som kallas för ett "unikt fall". Dekrypterad mobildata från kommunikationsnätverket encrochat, som polisen lyckats få tillgång till tack vare fransk polis, visar hur en 16-åring pojke från södra Järva ska ha värvats för att döda en främmande man – utan belöning. Detta skriver DN.

Polisen: 50 kriminella gäng härjar i Stockholm – många är unga

"Ser ut som snäll unge"

De misstänkta uppdragsgivarna kallade honom ”soldat”, enligt DN. Planen var att han skulle användas till att mörda en 20-årig fiende inom narkotikabranschen.

”Din vän har format en riktig soldat som ser ut som en jättesnäll liten unge, ha ha”, skrev en av de misstänkta via den krypterade chatten och berömde den man som fixat kontakten med 16-åringen, som inte ens krävde någon ekonomisk ersättning för att utföra mordet, skriver DN.

Startade klandebatten – nu tar han över Stockholmspolisen

Sköts vid busshållplats

Den 20-årige mannen blev påhoppad vid en busshållplats i Järfälla i våras, när han var på väg till jobbet. Han sköts med flera skott i buken men överlevde mirakulöst. Attentatet beskrivs som välplanerat.

– Tack vare chattarna har vi i det här fallet kunnat följa hela kedjan och anser oss därför ha kommit åt såväl huvudgärningsmannen som anstiftare och medhjälpare, säger utredningsledare Jacob van Rooij vid polisområde Stockholm nord, till DN.

Rättegång väntas inledas i början av december. Både den 16-åriga pojken samt tre medåtalade nekar till brott.

Rekord i skjutningar i år – gängen kan inte åka på semester