Mitt i har tidigare berättat om den dödsolycka som skedde i en tunnel i Jakobsberg i september i fjol. En pojke åtalades för vållande till annans död då han kolliderat med en kvinnlig cyklist med sin elsparkcykel strax efter en kurva med dålig sikt.

Kvinnan förlorade medvetandet och kördes med ambulans till sjukhus. Tre månader senare avled hon till följd av sina skador.

Pojken har förnekat brott och menat att händelsen var en olycka som inte gick att undvika. Men nu dömer Attunda tingsrätt honom för vållande till annans död.

Domslutet vilar framförallt på vittnesuppgifter från en cyklist som körde bakom kvinnan. Enligt vittnet hade kollisionen skett på kvinnans körbana.

Enligt övervakningsbilder, som inte fångade själva kollisionen, kan tingsrätten konstatera att pojken körde i "relativt hög hastighet" strax innan kurvan. Filmen visar också att bakhjulet på pojkens elsparkcykel då befann sig väldigt nära kvinnans körbana.

Får ungdomstjänst

Tingsrätten menar att pojken tog en medveten risk när han körde så pass fort.

Den medvetna risken innebär också att pojken borde ha tagit i beaktning att någon kunde dö, enligt rätten.

Därför döms han för vållande till annans död. Brottets straffvärde uppgår till en månad i fängelse, men på grund av pojken ålder vid tillfället för olyckan döms han till 30 timmars ungdomstjänst.

Domen kan överklagas

Pojkens advokat är inte nöjd med domen.

– Vi överväger att överklaga. Jag anser att rätten värderat uppgifterna från vittnet felaktigt. De har satt alltför stor tilltro till vittnets uppgifter. Det är också långsökt att resonera att pojken borde ha tagit i beaktning att oaktsamheten kunde ha lett till en dödlig utgång, säger advokaten Tobias Fälth.

Försvaret kan dock av en annan anledning välja att avstå en överklagan.

– Det har varit oerhört påfrestande för min klient, likaså för målsägandes familj. Därför kan det bli så att vi väljer att sätta punkt, säger Tobias Fälth.