Just i dag befinner sig föreningens grundare Fredrik Johansson och 13 volontärer intill Huvudstabadet. Sju av dem dyker och sex agerar repdragare och bärgar skrot. Stefan Wennerqvist är dagens dykledare som kontrollerar att allt går rätt till. I dag ska de fokusera på en outforskad del vid en av bryggorna där man fiskar upp både plåt, plast och batterier.  

– Vid den här bryggan har vi faktiskt inte varit tidigare. Men vi har varit lite längre bort och fiskat upp 1,5 ton på en sträcka på cirka 300 meter, säger Fredrik Johansson, som tidigare var röjdykare inom militären.

Grundare. Fredrik Johansson startade föreningen 2017.

Grundare. Fredrik Johansson startade föreningen 2017.

Johan Åkesson

Många fordonsbatterier

En återkommande bov som Rena Mälaren hittar på botten är fordonsbatterier. Sedan 2017 har dykarna bärgat motsvarande 40 ton batterier. En som får en kick av att plocka upp skräpet är dykaren Zackarias Mooney, som förklarar att han har en bra känsla i kroppen efter varje dyk.

– Alla fyller en otroligt viktigt funktion. Repdragare kan bärga det vi hittar så det är en viktig symbios. Efter varje dyk brukar jag känna att jag har gjort en stor skillnad genom en ganska liten insats när jag ser allt som plockats upp, berättar han.

Zacharias är här över jul, men snart åker han till sitt andra hem. Han lever nämligen halva året i Indonesien där han driver en korallfarm.

– Det är stor skillnad på att dyka här och i Indonesien, men likheten är att det finns stora behov till att återställa den marina miljön även om den är olik varandra.

300 volontärer

Då föreningen är ideell tjänar ingen av dykarna, repdragarna eller dykledarna några pengar på arbetet. Trots det består föreningen av ungefär 300 frivilliga volontärer som deltar i Rena Mälarens verksamhet.

– Företag och båtklubbar har skjutit till lite pengar så vi kan uppdatera vår utrustning, som kostar en hel del. Det som är skönt är att vi inte behöver gå minus och ta ur egna fickor längre, förklarar Fredrik Johansson.

Under året som gått har Rena Mälaren lyckats bärga skrot och skräp till en uppskattad vikt på 100 ton.