Planerna på att exploatera Herrängsskogen väckte starka protester i Älvsjö för ett par år sedan. Motståndet, som fick stöd av Stockholms naturskyddsförening, var så stort att det borgerliga styret bytte fot i frågan. Strax före valet hösten 2022 kom beskedet att planerna på 200 bostäder skrotats.

Men sedan det rödgröna styret vann valet har planerna fått nytt liv. Exploateringskontoret har nu arbetat fram ett förslag som innebär att de 200 lägenheterna byggs på två platser vid skogens ändar, längs Vantörsvägen. Ett inriktningsbeslut skulle upp i nämnden den 21 mars, men dagarna innan kunde de rödgröna partierna inte ge besked om hur de skulle rösta. Sedan bordlades ärendet.

– Det här är inte samma förslag som var aktuellt före valet år 2022. Vi vill titta närmare på olika delar i det nya förslaget som presenterats för nämnden innan vi tar ställning, säger exploateringsnämndens ordförande Anders Österberg (S).

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Pressbild: Naomi Grossman

Alla utom S sa nej

Varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet vill kommentera ärendet, men det verkar råda oenighet inom den rödgröna alliansen om frågan. Före valet 2022 deklarerade både MP och V att de var emot byggplanerna, sedan frågan blivit het. Det gjorde alla andra partier också – alla utom Socialdemokraterna som varken sa ja eller nej.

Exploateringskontorets förslag är att man bygger på de gulmarkerade platserna.

Exploateringskontorets förslag är att man bygger på de gulmarkerade platserna.

Google Maps

2022 var byggplatserna inte utpekade. Det är de nu. Den ena är en yta nära Guldregnsbacken, som stadsdelsförvaltningen i dag använder för parkdrift. Den andra är en långsmal sträcka med start från rondellen vid Svartlösavägen.

Båda ytorna är i huvudsak redan hårdgjorda, enligt exploateringskontoret. De har valts för att man vill minimera påverkan på naturen. Marken i fråga bedöms ha "förhållandevis marginell betydelse för de ekologiska spridningssambanden som berör barrskogs- och ädellövsarter." En utökad naturvärdesinventering ska också göras, om planerna fortskrider.

Borgerliga är emot

Men Johan Nilsson (M) är fortfarande emot byggplanerna. Han var ordförande i exploateringsnämnden när de borgerliga styrde och den som fick med sig en majoritet för att stoppa projekten.

– Skogen blir instängd bakom bostäderna där de byggs och det påverkar naturvärdena. Om de här projekten blir av är risken också stor för att man fortsätter att bygga längs skogen i ett senare skede, säger han.

Johan Nilsson (M), ledamot i stadsbuyggnadsnämnden.

Johan Nilsson (M), ledamot i stadsbuyggnadsnämnden.

Björn Dalin

Övriga borgerliga partier är också fortsatt emot exploateringen.

– Vi håller våra vallöften. Grönområdet är helt enkelt alldeles för betydelsefullt för att det ska offras till förmån för ett fåtal bostäder. Det finns betydligt bättre platser att bygga på än just här, säger Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet.

De lokala villaföreningarna lobbade hårt för att planerna skulle skrotas för ett par år sedan. Nu har de återupptagit opinionsarbetet.

– Alla partier utom ett var emot planerna förut så det är ett hån mot väljarna att de återupptagits. Vi har skrivit ett öppet brev till politikerna och vill ha en dialog med dem, säger Ronny Sundquist, ordförande i Herrängens villaförening.