Huset där Åhléns ligger ska byggas om och renoveras. Det ska få två nya våningar och bland annat ska hotell och kontor flytta in.

Bottenvåningen är tänkt att fyllas med krogar och butiker.

Men det är inte de enda planerna som fastighets­bolaget Alecta fastigheter har för kvarteret ”Väktaren”. De ska också bygga stads­radhus på innergården bakom ­Åhléns.

– Radhusen blir i markplan i två våningar, med egen entré och trädgårdsyta, skriver Nickie ­Excellie, kommunikationschef vid Alecta fastigheter, i ett mejl.

Sedan tidigare tillåter detaljplanen för kvarteret att bolaget också får bygga ett nytt bostadshus på innergården som omsluts av Drottningholmsvägen, Sankt Eriksgatan, S:t Göransgatan och Fridhemsgatan.

Grön och prunkande

Nu går alltså bolaget ­även vidare med bygget av gårdshuset då man vill ­synka de två projekten.

– Genom detta komprimerar vi byggtiden i området. 

Så här ska Åhlénshuset mot Drottningholmsvägen se ut efter renoveringen.

Så här ska Åhlénshuset mot Drottningholmsvägen se ut efter renoveringen.

Alecta fastigheter

I det nya huset ska totalt 35 bostäder byggas. Man ­planerar alltså att bygga stadsradhus i de nedre planen och på resterande ­våningar blir det lägenheter. Det blir antingen bostads­rätter eller ägarlägenheter.

”Vår ambition är att skapa bostäder som ligger i en grön och prunkande omgivning med stort fokus på rekreation och social samvaro”, skriver fastighetsägaren på sin hemsida.

Frågan är om det blir lika härligt för dem som bor kring innergården när ett nytt hus byggs där.

– I dag består innergården av mycket hårdlagda ytor. Genom att skapa bostäder och grönska hoppas vi kunna skapa ett mervärde även för de närboende. Sedan förstår vi så klart att detta skapar frågor. Vi kommer löpande att informera om projektet och ha dialog med närboende.

Informera grannar

Nickie Excellie skriver också att det är omöjligt att genomföra planerna så att det går obemärkt förbi.

– Vi hoppas att byggtiden blir så kort som möjligt genom att vi samordnar arbetet. Vi kommer att informera i god tid så att grannar vet vad som händer och hur det eventuellt kan påverka dem.

Alectas förhoppning är att arbetet ska kunna påbörjas under 2024 och stå klart under 2026.

Enligt detaljplanen får Alecta också utföra en påbyggnad med fler våningar på fastigheten Väktaren 36 som ligger på Fridhems­gatan. Den påbyggnaden är däremot inte aktuell i nuläget.