Lokala hyresgästföreningen Rönnbärsgården och Hasselgården i Dalen har sedan 2015 slagits mot Svenska Bostäders och stadens planer på att bygga studentlägenheter på fotbollsplanen i området. Nu har grannarna fått rätt i mark- och miljööverdomstolen.

– Det är otroligt roligt. Alla har sagt att det inte är värt det, att det inte går att vinna. Nu har vi lyckats, säger Elin Gauffin, som är organisatören bakom motståndet.

Planen att bygga ett flerbostadshus med ett 50-tal studentlägenheter på grusplanen nära Dalens centrum hävs därmed, och domstolens beslut kan inte överklagas, vilket Hem & hyra var först med att rapportera.

Svenska bostäder har inga planer att på hitta en annan plats att bygga studentbostäderna på i stället.– Det är beklagligt. Det finns ingen plan för att bygga dessa bostäder på annat håll, säger kommunikationschef Ida Strutt till Mitt i.

Stort motstånd

Det var många grannar som gick samman för att protestera mot att inte bygga fler hus i det redan tätt bebyggda området. De ville heller inte att barnen skulle bli berövade sin fotbollsplan.

– Till första samrådet kom det väldigt många, de hade aldrig förut tagit emot så många synpunkter i ett samråd, säger Elin Gauffin.

Hon säger att det är några saker som gjort att protesterna varit framgångsrika.

– Vi har organiserat oss kollektivt, haft evenemang som fotbollsturneringar, varit envisa och inte gett upp. Och så har vi haft ett brett angrepp och tagit upp alla aspekter på det här bygget. Dessutom har vi varit väldigt noggranna och kunnat visa att motparten haft ett dåligt underlag och räknat fel flera gånger.

Det är inte bara för egen del de protesterat, hävdar hon.

– Vi har tänkt på framtida hyresgäster som inte skulle få solljus i lägenheterna. Det är främst detta som hovrätten tagit fasta på. Vårt förslag var att i stället bygga på exempelvis gräsytor vid spåren mot villorna eller på parkeringen till Dalens sjukhus. Där kan man ju också bygga högre och matcha höjden på sjukhuset.