Pizza ska locka fler unga till läxhjälp

Sedan förra året har ungdomar fått hjälp med sina läxor av den ideella föreningen Dröm stort i Rågsved. – Vi såg att behovet av läxhjälp fanns, säger ­Fereshteh Mojaverian, projektledare i Dröm stort.

  • Publicerad 07:20, 26 maj 2021

Vi har­ ­kunnat
följa ­deras utveckling och de som kommer hit regelbundet har fått
högre betyg.

Dröm stort startades av Kassim Nagwere och några av hans vänner 2012. De upptäckte att drömmar och passion gav dem en annan riktning i livet medan flera i deras umgängeskrets hamnade i destruktiva beteenden. Sedan förra året finns den ideella föreningen i Rågsved där man erbjuder läxhjälp för 13–25-åringar.

– Vi försöker hjälpa ungdomar att hitta sin passion och drömmar. Det gör vi genom att motivera, vägleda och stöttar dem för att de ska uppnå det, säger projektledaren Fereshteh Mojaveria.

Föräldrar tacksamma

Man drog i gång i Rågsved för att man såg att det inte fanns en liknande verksamhet i området, även fast behovet fanns.

– Vi märkte att betygen inte var så höga i området. Att många inte kan få den hjälpen hemma och att det i skolan är svårt för en lärare att hjälpa 30 barn. Här kan man få privathjälp för att grupperna inte är så stora.

Fereshteh Mojaverian berättar om ungdomar vars intresse och motivation har ökat.

– Vi har kunnat följa deras utveckling och de som kommer hit regelbundet har fått högre betyg, framför allt i matematik, säger hon.

– Föräldrar har kommit hit och visat sin uppskattning. Alla kan inte hjälpa sina barn, därför är det skönt för dem att andra kan hjälpa. Även ungdomar har sagt att det aldrig funnits någon läxhjälp i Rågsved.

Bjuder på pizza

På onsdagar erbjuder de även på pizza, men på ett villkor.

– Ju mer läxor man har, desto mer pizza får man, ­säger Fereshteh Mojaverian och skrattar.

– Det är uppskattat och har lockat hit fler, speciellt de som kanske inte skulle komma annars. Vi vill att ungdomar kommer hit efter skolan så att de inte avbryter dagen, därför ger vi dem pizza, så att de inte ska gå hungriga.

Fereshteh Mojaverian har jobbat för Dröm stort sedan förra året.

– Det betyder mycket att få ungdomars förtroende och skapa en relation med dem, lära känna dem och se utvecklingen. Jag är tacksam över att få vara med på den här resan, säger hon.

Läxhjälp. Hålls varje onsdag till fredag från klockan 16. På bilden ser vi (från vänster) Aboth Owomugasho, Fereshteh Mojaverian (projektledare), Niranji Nalika och Yesandi Tiya. Foto: Dröm Stort.

Gratis aktiviteter

Dröm stort ligger på Hardemogatan 1 i Rågsved.

Läxhjälpen hålls varje onsdag till fredag från klockan 16.

Förutom läxhjälp erjuder man även ledarskapsutbildning och idrott-, kultur- och lovaktiviteter.

De har också Drömgården, en mötesplats för ungdomar mellan 15–25 år.

Ett jobbprojekt är på gång där de förbereder ungdomar för deras första anställning genom CV-hjälp och en inblick i arbetsvärlden.

Medlemskap och aktiviteter är gratis.

Visa merVisa mindre