Dröm stort startades av Kassim Nagwere och några av hans vänner 2012. De upptäckte att drömmar och passion gav dem en annan riktning i livet medan flera i deras umgängeskrets hamnade i destruktiva beteenden. Sedan förra året finns den ideella föreningen i Rågsved där man erbjuder läxhjälp för 13–25-åringar.

– Vi försöker hjälpa ungdomar att hitta sin passion och drömmar. Det gör vi genom att motivera, vägleda och stöttar dem för att de ska uppnå det, säger projektledaren Fereshteh Mojaveria.

Föräldrar tacksamma

Man drog i gång i Rågsved för att man såg att det inte fanns en liknande verksamhet i området, även fast behovet fanns.

– Vi märkte att betygen inte var så höga i området. Att många inte kan få den hjälpen hemma och att det i skolan är svårt för en lärare att hjälpa 30 barn. Här kan man få privathjälp för att grupperna inte är så stora.

Fereshteh Mojaverian berättar om ungdomar vars intresse och motivation har ökat.

– Vi har kunnat följa deras utveckling och de som kommer hit regelbundet har fått högre betyg, framför allt i matematik, säger hon.

– Föräldrar har kommit hit och visat sin uppskattning. Alla kan inte hjälpa sina barn, därför är det skönt för dem att andra kan hjälpa. Även ungdomar har sagt att det aldrig funnits någon läxhjälp i Rågsved.

Bjuder på pizza

På onsdagar erbjuder de även på pizza, men på ett villkor.

– Ju mer läxor man har, desto mer pizza får man, ­säger Fereshteh Mojaverian och skrattar.

– Det är uppskattat och har lockat hit fler, speciellt de som kanske inte skulle komma annars. Vi vill att ungdomar kommer hit efter skolan så att de inte avbryter dagen, därför ger vi dem pizza, så att de inte ska gå hungriga.

Fereshteh Mojaverian har jobbat för Dröm stort sedan förra året.

– Det betyder mycket att få ungdomars förtroende och skapa en relation med dem, lära känna dem och se utvecklingen. Jag är tacksam över att få vara med på den här resan, säger hon.