50, fri och färgstark. Så kanske man kan beskriva Väsbykören, som fyller jämnt i år. Det som började som en kör för kommunens anställda 1973, men många sångglada Väsbybor anslöt snabbt. Och på den vägen är det.

– Det är väldigt roligt att kören funnits så länge. Vi kämpade under pandemin och övade digitalt och på allt från Vilundavallens läktare till hemma i folks trädgårdar, säger körledare Mats Gålnander.

Mats Gålnander har lett Väsbykören i imponerande 40 år.

Mats Gålnander har lett Väsbykören i imponerande 40 år.

Michael Folmer

Han kommer med sina 40 år som ledare för Väsbykören inte långt efter i att vara "långkörare".

– Det är många som har kommit och gått under åren, men i höstas fick vi ett tillskott på 8 nya medlemmar. Men vi är inte lika många som före pandemin. Det är jättespännande att vara med och utveckla en grupp, det är nog därför jag varit med så länge, säger han.

Väsbyborna känner säkert igen kören från många sammanhang. Nationaldagsfirandet vid hembygdsgården, Eldfesten i Kairo, sång på valborg, julsånger i Väsby Centrum och Sigma Centrum är några exempel.

De har även varit med på olika körprojekt i kommunen, senast i form av Janne Schaffers Gärdestad-konsert förra året. Och under pandemin bjöd de Väsbys seniorer på musik utomhus på äldreboendena.

Att rekrytera nya medlemmar är dock inte helt lätt.

– Ju duktigare och mer rutinerad kören blir, desto svårare att ta in nya. Det är ju även socialt att sjunga i kör, och hela förenings-Sverige har ju haft svårt att rekrytera efter pandemin. Folk har nog blivit lite bekväma.

Den 11 maj sjöng Väsbykören "Vårkarameller" i Väsby konsthall.

Den 11 maj sjöng Väsbykören "Vårkarameller" i Väsby konsthall.

Michael Folmer

Många är över 60 – hur ska ni locka yngre körmedlemmar?

– Det är den största och svåraste frågan. Det handlar nog mycket om repertoar och kanske att kunna ta med en extra instrumentgrupp ibland.

Men han pekar på att det görs en del försök, som att sjunga Laleh och Avicii i kör.

– Men då krävs det nästan alltid komp till. Och nya noter är dyrt. Hundra år gammal musik är gratis, men modern musik kostar mer än folk tror.

Finns kören i 50 år till?

– Det får vi hoppas! Sångintresset och föreningslivet går i vågor, men det finns alltid många som gillar att sjunga.