Jobbcenter Botkyrka ligger på Alfa Laval-området i Tumba. Foto: Anders Björklund

Personal larmar om dålig arbetsmiljö på Jobbcenter

Jobbcenter Botkyrka ska verka för att personer utan sysselsättning kommer i jobb eller studier. Men nu slår personal larm om anställda som mår dåligt och att det riskerar att gå ut över verksamheten.

  • Publicerad 05:15, 30 nov 2020

På en av Jobbcenters enheter var 11 av 18 personer vid ett tillfälle under hösten sjukskrivna med hänvisning till dålig arbetsmiljö.

Personal som Mitt i talat med pekar också på att åtta enhetschefer slutat på tre år.

Enligt kommunen beror flera av avgångarna på att organisationen gjorts om, men det är inte hela sanningen enligt den personal, både nuvarande och uppsagda, som Mitt i talat med. Enligt dem handlar problemen till stor del om ledningen av Jobbcenter.

– Samhällskostnaderna blir i slutändan enorma när arbetsmiljöproblemet drabbar de ungdomar och vuxna som tar del av insatserna, säger Fayyad Assali som var enhetschef på Jobbcenter men valde att säga upp sig i våras.

En nuvarande anställd Mitt i talat med, som inte jobbar på chefsnivå, instämmer i kritiken.

– Den psykosociala arbetsmiljön är dålig för de anställda. Hur enhetscheferna behandlas sipprar ner och påverkar vårt arbete och engagemang.

Flera sjukskrivna

Flera av de Mitt i talar med berättar att de varit sjukskrivna på grund av arbetsmiljön och menar att både verksamhetschefen och arbetsmarknadsdirektören Marie-Louise Khan-Tamakloe behöver sluta. Ingen av dem har dock några planer på detta.

"Vi har idag en väl fungerande förvaltning som levererar mycket bra resultat för Botkyrkaborna", skriver Marie-Louise Khan-Tamakloe i ett mejl till Mitt i.

Hon berättar att de för närvarande jobbar med arbetsmiljön.

"Vi gör en en kartläggning för att ta reda på vad som har hänt och vilka åtgärder vi behöver vidta", skriver hon.
 

Det gör Jobbcenter

Den som kommer till Jobbcenter får hjälp att höja sin kompetens och meritlista genom bland annat praktik, kortare utbildningar och/eller åtgärdsanställningar.

För att ta del av insatserna krävs att du är bosatt i Botkyrka kommun och är arbetslös.

I annat fall att du är registrerad hos Arbetsförmedlingen eller socialtjänsten.

Visa merVisa mindre