I mars öppnade det toppmoderna äldreboendet Terrassen i Handen, som drivs av Haninge kommun. Inte långt senare började personal reagera på att arbetsmiljön inte kändes trygg. Dörrarna mellan trapphuset och in på avdelningarna gick inte igen ordentligt, obehöriga lyckades ta sig in i trapphuset och ytterdörren till fastigheten kunde stå öppen under en längre tid efter att personer gått in.

– En gång träffade personal på två personer som sovit i trapphuset. Sedan ett halvår tillbaka har vi tjatat om att vi känt oss otrygga, berättar en i personalen som Mitt i varit i kontakt med.

I september blev en anställd överfallen under sitt nattpass, då två obehöriga personer lyckas ta sig in på boendet. När gärningspersonerna inte lyckas försvinner de. I den polisanmälan som görs rubriceras händelsen som våldtäktsförsök.

Bär pepparsprej

Efter händelsen hålls ett flertal möten med personal, ledning och facket. Saara Gustafsson, huvudskyddsombud för Kommunal i Haninge, var med på flera av dem.

– Det var en otrolig ilska över att personal varnat för detta utan att få gehör. Det är riktigt illa och man har verkligen inte tagit ansvar för varken arbetsmiljön eller sin personal, säger hon.

Bland viss personal har det sedan händelsen funnits en oro att jobba, särskilt under kvällar och nätter när man arbetar själv på avdelningarna. Personal som Mitt i varit i kontakt med berättar att vissa valt att införskaffa pepparsprej som de bär under arbetspassen.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att jag ska känna mig otrygg och rädd på min arbetsplats.

Ensamarbete

I början fick nattpersonal arbeta två och två för att kunna stärka tryggheten under passen. Åtgärden har nu tagits bort, något som facket ser negativt på.

– Kommunal yrkade för att det skulle pågå året ut som en trygghetsskapande åtgärd. Detta är en så pass exceptionell händelse, det tar tid och måste får gör det för att personalen ska känna sig trygga igen, säger Saara.

Men den bilden delar inte äldreboendets verksamhetschef Pontus Svanamo, som inte vill svara på Mitt i:s frågor via telefon vilket gör det svårt att få svar på följdfrågor. I ett mejlsvar skriver han att ta bort åtgärden med extrapersonal grundar sig på en plan som lagts fram tillsammans med medarbetare och facket.

"Vi har gjort riskbedömningar tillsammans med medarbetarna och de fackliga parterna och kommit fram till att vi kunde göra det", skriver han i mejlet.

Personal känner att de inte blivit lyssnade på då de tidigare uttryckt oro för att de inte känt sig trygga, hur tänker du kring det?

"Självklart ska ingen känna sig otrygg på sin arbetsplats. Vi lyssnar naturligtvis på medarbetarna och vi samverkar med de fackliga parterna kontinuerligt."

Borde inte ett toppmodernt boende vara säkert, exempelvis genom att dörrar ska gå att låsa? 

"Jo, visst ska dörrar i nytt boende fungera. Vi har lagt ner mycket tid för att få detta att fungera på bra sätt. Vi har även installerat utökade säkerhetsinsatser som jag inte kan gå in på."