Snökanonerna är igång på Brukets backe i Järfälla. Per Orlebäck håller ställningarna. Foto: Erik Lejdelin

Per kämpar för att backen ska öppna till jul

Från tidig morgon sliter Per Orlebäck i sin pistmaskin för att kavla ut snön på Brukets backe. Det är ovanligt tidigt att köra igång snökanonerna, och förhoppningen är att backen kan öppna innan jul.

  • Publicerad 16:28, 10 dec 2021

Ett par veckor med plusgrader är inga problem.

Det blåser tio minusgrader på toppen av Brukets backe. Men inne i Per Orlebäcks pistmaskin blir det snabbt varmt.

Han är driftansvarig hos kommunen och han och en kollega har varit här sedan sex på morgonen för att schakta ut all den snö som kanonerna sprutat ut under natten. 3000 liter vatten pumpas upp från Mälaren till anläggningens snökanoner – varje minut.

– Det kostar ju varje gång vi sprutar, så det är klart man måste planera. Det ska ju vara effektivt.

Veteran. Per Orlebäck har pysslat med det här sedan 1987: "Det är slitigt men också väldigt roligt." Foto: Erik Lejdelin

Plusgrader – inga problem

Det måste vara minusgrader för att man ska kunna spruta med kanonerna, men när snön väl är på plats så tål den plusgrader.

Så 3-4 grader är hur lugnt som helst?

– Ja, nej det är ingen fara.

Han får ofta frågan om varför de inte öppnar backen trots att det kommit mängder av snö.

– En decimeter konstsnö motsvarar ungefär sex decimeter nysnö. När jag kör med min pistmaskin efter att det snöat en halvmeter så sjunker det bara ihop.

Går varma. Snökanonerna plockar upp 3000 liter vatten från Mälaren varje minut. Helst ska de spruta i medvind. Foto: Erik Lejdelin

Många skidbackar i Stockholm har mer resurser och kan spruta kanonerna i treskift. Men tack vare Per Orlebäck och hans kollega tillsammans med Järfälla Alpina Klubb så kanonerna gå dygnet runt.

– Det är slitigt, men det är kul också.

Han har jobbat med det här sedan 1987 och säger att de nuförtiden får köra fram snökanonerna senare på säsongen.

– Förra året kom vi inte igång förrän 14 januari och öppnade backen först i slutet på januari. Men då hade vi också backen öppen ända fram till 14 april.

Fullt upp. Från sex på morgonen till fyra på eftermiddagen jobbar Per Orlebäck och hans kollega. Järfälla Alpina Klubb tar kvällarna, nätter och helger. Foto: Erik Lejdelin

Hoppas på öppna innan jul

Nu är det i början på december, vilket alltså är ovanligt tidigt att börja spruta.

– Vi brukar aldrig spruta före lucia och vi har inte öppnat innan jul på väldigt många år.

Men i år ser chanserna goda ut att göra just det.

– Man vågar aldrig lovat något. Men det ser bra ut, det måste jag säga.

Utsikt. Per Orlebäck har inget emot utsikten från toppen av backen: "På kvällen är det väldigt fint med alla lampor som lyser". Foto: Erik Lejdelin

Här kan du åka skidor

På grund av den tidiga kylan har flera skidanläggningar planer på att öppna innan jul. Här är några som finns:

Väsjöbacken i Sollentuna planerar att öppna upp för utförsåkning den 20 december. Anläggningen har fyra nedfarter, Huvudbacken, Familjebacken, Funparken och Klubbacken.

Ekebyhovsbacken på Ekerö siktar också på att öppna innan jul. Där finns fyra skidbackar i varierande svårighetsnivå och två liftar.

För längdskidåkarna finns det också flera spår som planerar att öppna. Förutom den sträcka som just nu växer fram vid Brukets backe har Bisslinge i Sollentuna öppnat under helgen.

Även Täby konstsnöspår siktar på att välkomna skidåkarna i helgen.

Ursviks motionsområde i Sundbyberg har redan sedan en en dryg vecka tillbaka en spårslinga på över 1,5 kilometer.

Den senaste tidens kyla har gjort att snökanonerna har gått varma – både i Väsjöbacken och på Bisslinge konstsnöspår. Längdspåren i Bisslinge öppnar redan till helgen, och bara en vecka senare kan Sollentunas alla slalomälskare vråla ”se upp i backen”.

Visa merVisa mindre