Nio patienter har anmält detta till Patientnämnden. Man får "gång på gång ta ledig från jobbet, betala patientavgifter och transportkostnader" skriver en av dem.
Och mottagningarna hymlar inte: "Samma låga ersättning utbetalas oavsett om man opererar en eller fyra basaliom" skriver en av dem.
14 mottagningar
Specialiserad hudsjukvård är ett vårdval, där fri etableringsrätt råder. Regionen har dock tidigare i år beslutat att avskaffa vårdvalet och i stället upphandla vården.
Det finns i dag 14 hudmottagningar i regionen. Anmälningarna gäller sex av dem.
Hälso- och sjukvårdsförvaltning har förklarat att det inte finns någon begränsning i vårdavtalet och att de ska utgå från patientens behov och erbjuda den behandling som är bäst.
Blir dyrt för regionen
Trots det har anmälningarna fortsatt.
– Det här gör mig rätt så arg. Patienterna får lida, och det är ineffektivt och kostsamt, säger sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S).
Nio anmälningar är inte så många?
– De bekräftar problematiken med vårdvalen, då ju ersättningssystemet är produktionsbaserat. Med upphandling beställer vi i stället en volym och kan säkerställa kvalitén.
Sedan år 2016 har kostnaderna stigit med 21 procent, samtidigt som befolkningen bara ökat med åtta procent. 2023 gjordes 325 000 besök till en kostnad av 279 miljoner kronor.
Hälften av hudklinikerna försvinner
Vårdval hudsjukvård, med fri etableringsrätt, slopas. I stället ska vården upphandlas. De 15 vårdgivare som finns i dag väntas krympa till max åtta.
Vid hudklinikerna tas patienter med psoriasis, eksem, allergier, infektioner och svåra sår emot, men även de med misstänkt hudcancer.
Men det har varit svårt att kontrollera kvalitén på klinikerna, de har inte avlastat sjukhusen som tänkt och utbildningen av specialister i hud- och könssjukdomar har blivit eftersatt.
Dessutom har vården blivit allt dyrare för regionen. År 2023 gjordes 325 000 besök till en kostnad på 279 miljoner kronor.
Därför vill nu regionens mittenkoalition avskaffa vårdval specialiserad hudsjukvård och i stället upphandla vården av de privata vårdgivarna.
Beslut om att avskaffa vårdval specialiserad hudsjukvård tas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 27 augusti. Enligt Talla Alkurdi (S) ska regionen få bättre koll på kostnader och kvalitet.
Johannes Äng
Färre vårdgivare
Då kan de även styra så att vård finns över hela länet, och inte som nu koncentreras till de centrala delarna, är tanken. Enligt förslaget skulle det kunna handla om att upphandla mellan fem och åtta vårdgivare.
– Vi kommer att få högre kvalitet och kunna ställa tydliga krav på utbildningen av nya läkare. Dessutom blir det inte längre möjligt för mottagningar att stänga från en dag till en annan, vilket vi tyvärr fått se alltför ofta, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S).
De vill också att en del av hudsjukvården flyttar tillbaka in på akutsjukhusen, för att säkra forskning och utbildning.
Kostnadskontroll
Kostnaderna ska hållas nere genom att få fler patienter att söka sig till sin vårdcentral för mindre åkommor. Vid hudförändringar kan kontroll till exempel göras på distans med så kallat teledermatoskop.
– Patienterna får hjälp direkt i stället för att skickas runt. I dagens system har vi ingen möjlighet att få kontroll över kostnaderna. Genom att upphandla vården kan vi prioritera resurser till där de behövs som mest, säger hon.
Magnus Bäcklund vid Diagnostiskt centrum hud menar att det är för tidigt att säga hur företaget kommer att agera inför en eventuell upphandling.
Privat
Avvaktar
Magnus Bäcklund är onkolog och en av grundarna av Diagnostiskt centrum hud, med två vårdvalsmottagningar i innerstan och en i Sickla. Han säger att de jobbar utifrån de villkor som gäller.
– Vi har varit med sedan vårdvalet startade 2012, och har märkt att patienterna uppskattar att vi finns centralt. Men om det är geografisk spridning som krävs vid en upphandling får vi tänka till om det, säger han.
Remiss krävs
Att vårdvalet gör så att patienter skickas runt känner han inte igen. Remisstvång råder sedan flera år, så patienter får ofta gå via sin vårdcentral. Redan där är de uppe i två besök, menar Magnus Bäcklund.
Genom att upphandla vården kan vi prioritera resurser
Hela havet stormar för vårdvalen
Systemet med vårdval ger vårdgivare rätt att bedriva vård för regionens räkning.
Det finns 38 vårdval i Region Stockholm. De har nu utretts.
Några avvecklas: Allergologi, hud, geriatrik (idéburna vårdgivare undantas), ögonsjukvård, rehabilitering vid långvarig smärta och utmattningssyndrom, lymfödembehandling.
Vården ska istället upphandlas eller övergå i regional regi.
Vissa vårdval reformeras, till exempel gynekologi, urologi, logopedi, öron-näsa-hals, ortopedi och handkirurgi, specialiserad fysioterapi och primärvårdsrehabilitering.
Källa: Region Stockholm
Det finns 15 hudmottagningar i Region Stockholm, nästan alla i innerstan.
Mostphotos