Akutläkaren hade gjort en första bedömning, och rapporterat över patienten till jourhavande läkare på neurologen. Där arbetade denna kväll en olegitimerad underläkare.

Denne bedömde att smärtorna var muskulära, och skickade hem honom.

Dagen därpå sökte mannen vård på Karolinska universitetssjukhuset, nu även med pulserande tinnitus och kräkningar. Han fick genomgå skiktröntgen och datortomografi. Men inte heller där hittades orsaken till smärtorna.

Nästa dag granskades röntgenbilderna av en specialist inom neurologi, som misstänkte sinustrombos, alltså en propp i hjärnan.

Då hade mannen åter sökt vård, på Karolinskas akut. Först nu lades han in och fick blodförtunnande läkemedel.

Men tillståndet försämrades, och behandling för att lösa upp proppen inleddes, men för sent, och mannen avled.

Anhörig misstänkte propp

En anhörig anmälde händelsen, som inträffade 2018, till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Anmälaren, som själv är läkare, misstänkte direkt att det kunde vara en propp eller blödning i hjärnan, särskilt som mannen led av en ärftlig defekt som gör att blodets koagulationsförmåga ökar.

Anmälaren skriver att akutläkaren lugnat dem med att de skulle "få träffa en erfaren ST-läkare i neurologi". Men läkaren var alltså olegitimerad och kontaktade heller inte sin jour.

Många olegitimerade

Olegitimerade läkare som arbetar på sjukhusen är inget ovanligt. De har gått igenom sin utbildning, men behöver Allmäntjänsgöring (AT) under handledning i minst 18 månader för att få sin legitimation.

I en debattartikel skriver läkarfacket att bristen på AT-tjänster gör att nästan alla tvingas ta vikariat som olegitimerade läkare.

https://www.mitti.se/debatt/debatt-sluta-genast-utnyttja-unga-lakare-som-billig-arbetskraft/repulg!V5FukSDudwSwswacrUYVw/

"Inte sällan hittar vi dem på akutmottagningarna med hög arbetsbelastning och ofta utan tillgång till handledning och stöd av legitimerad kollega. Regionerna måste genast sluta upp med att systematiskt utnyttja unga läkare som billig arbetskraft." skriver de.

Bör inte arbeta ensam

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, uppger att Region Stockholm finansierar 260 AT-platser, när det skulle behövas 500.

– Det som hände på S:t Görans sjukhus är förstås mycket olyckligt. De som inte fått någon AT-tjänst måste få arbeta, men de ska ha någon erfaren att stämma av med, och inte arbeta ensam, säger han.

Får kritik

Ivo kritiserar nu S:t Görans sjukhus för att ha låtit en olegitimerad läkare arbeta självständigt på akutmottagningen. Det är inte "förenligt med god och säker vård" skriver myndigheten.

Även den läkare på Karolinska som som efter röntgen skickade hem mannen kritiseras. Med tanke på symtomen borde en neurolog ha konsulterats, anser Ivo.

Berörda

Christian Kylander, chefläkare vid S:t Görans sjukhus, skriver i ett mejl att "är djupt tragisk och har berört oss mycket ända fram till idag".

Han skriver också att det alltid finns legitimerade läkare på plats på flera positioner på akutmottagningen dygnet runt, och dessutom bakjour att rådfråga, och så var det även då. I dag är inga arbetspass bemannade med läkare före AT, enligt Kylander.