Att ta tillbaka verksamheter i kommunens regi är något som den rödgröna majoriteten jobbat aktivt för under den senaste mandatperioden och velat göra på flera håll i Stockholm, bland annat när det gäller äldreboenden och gruppbostäder.

Från att ha varit upphandlad på två olika entreprenader har nu Järva beslutat om att även ta tillbaka driften av renhållning samt park- och naturskötsel själva, något som klubbades på stadsdelsnämndens senaste möte.

– Det är inte bara i Järva som stadsdelsförvaltningen ska starta egen parkskötsel; det ska också göras i exempelvis Farsta och Hägersten-Älvsjö. Det känns verkligen spännande, säger stadsdelsnämndens ordförande Rashid Mohammed (V).

Rashid Mohammed (V), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Vänsterpartiet

Hoppas på bättre koll

Att ta över själva innebär i praktiken att stadsdelen bland annat kommer ansvara för att det är rent i området och att papperskorgar töms. Man kommer även sköta gräsklippning, ogäsrensning, plantering, skötsel av lekplatser och annat som hör utomhusmiljön till.

Sedan innan har Beab skött Rinkeby-Kistas parkskötsel och Grön stad Spånga-Tenstas. I och med sammanläggningen av stadsdelarna har man delat på uppdraget – något som fungerat väldigt bra, enligt Rashid Mohammed.

Han menar dock att staden nu vill ta ett mer långsiktigt ansvar för verksamheten.

Vad blir den största skillnaden?

– När vi styr skutan själva har vi bättre koll på ekonomin, det blir bättre kontinuitet, flexibilitet och kvalitet. Vi kan lättare välja klimatsmarta lösningar, och vi kan garantera schyssta anställningsvillkor, säger han.

Skapar jobb

I samband med att den nya verksamheten startar planerar Järva stadsdelsförvaltning att förutom att anställa chef och personal, även koppla in feriearbete och arbetsmarknadsinsatser. Man hoppas på så sätt möjliggöra fler arbetstillfällen för lokalbor.

– Det skapar jobb för oss i Järva. Vi kommer kunna erbjuda både sommarjobb och chans för våra Järvavärdar att bli certifierade parkarbetare, säger Rashid Mohammed.

Stadsdelen kommer helt ta över driften av park- och naturmark i oktober 2025. Viss drift av renhållning samt skötsel av park- och naturmark ska dock påbörjas redan vid halvårsskiftet 2025.

Vad kommer övertagandet i sig att kosta?

– Det kommer att kosta ungefär mellan 7 och 12 miljoner att starta upp verksamheten. Det handlar om att köpa in utrustning och fordon, att anpassa lokaler och om personalkostnader, säger Rashid Mohammed.