Redo. Polisen är redo för att åter tackla de ordningsstörningar som följer fyllan och villan, enligt kommunpolisen Anders Lindberg. Foto: Nathalie Mark/Mostphotos

Parkhäng ger efter för krogröj när restriktionerna släpper

Efter en sommar i ungdomshängets tecken börjar Södermalm se ut som innan pandemin. "Vi blev förvånade över hur mycket det blev på en gång när restriktionerna släppte", säger kommunpolisen Anders Lindberg.

  • Publicerad 09:35, 30 aug 2021

Restriktionernas Södermalm har varit svår att känna igen för många. Det vanligen så livliga kroglivet mattades av och på kvällarna var gator tommare än vanligt. Men nu har allt fler vaccinerats, krogar öppnat upp och nattlivet vaknat till liv igen.

– Det finns ett sug efter att gå ut och festa. Vi är inte överrumplade, men förvånade över hur mycket det blev på en gång när restriktionerna släppte, säger kommunpolisen Anders Lindberg.

– Egentligen är det ganska normalt för Söder, fulla människor som slår varandra på truten och stör väldigt mycket. Vi får gå tillbaka till de vanliga arbetsmetoder vi har gällande våldsproblematik kopplat till nöjeslivet.

I höst hamnar även fokus på gängkriminalitet. Polisen tittar bland annat på hur kriminella rör sig när krogarna öppnar.

Ökad tillsyn av utskänkningstillstånd prioriteras också.

– Det är bra att krogarna är i gång, men vi måste se till se att krögarna inte tänjer på reglerna för att hämta hem det de tappat under pandemin.

Så har pandemin påverkat Söders uteliv

Ungdomshäng

Mot slutet av sommaren har också stora samlingar ungdomar sökt sig till Medis, Björns trädgård och Fatbursparken. Enligt Anders Lindberg följer en koncentration av en viss sorts brott med samlingarna, likt personrån.

Det har polisen sett en viss ökning av sedan restriktionerna släppt, men inte tillbaka till nivåer som innan corona.

– Vi har inte haft större, uppmärksammade ungdomsärenden i sommar, och det har varit ett ganska lågt inflöde av ungdomsbrott.

Parker i fokus

Under sommaren är det parker som utmärkt sig mest vad gäller ordningsstörningar. Där har det varit mycket supande, ofta från tidigt på dagen.

– Platser som sticker ut är Drakenbergsparken och Tanto. Det märks också när vi pratar med staden och ordningsvakter.

En positiv ökning som skett i år är antalet synpunkter och tips som kommit till polisen från allmänheten, bland annat om platser som känns otrygga.

– Det känns bra. Ju mer info vi får, desto bättre kan vi prioritera var vi ska ställa ut våra gubbar och gummor.