Parkeringsplatsen i fråga, som finns i ett garage på Krukmakarbacken, ser ganska mycket ut som parkeringsplatser brukar göra. Det är en betongyta med gula linjer runt som märker ut var bilen ska stå.

Vad som skiljer den från andra är priset – 1 050 000 kronor. Men det är ett pris som inte sticker ut nämnvärt, menar mäklaren Alex Edenvik.

– Det är ett marknadsvärde, det är där de har landat prismässigt, säger han.

Bostadsrätt i parkeringsform

För fem år sedan valde bostadsrättsföreningen som äger platserna att ombilda dem – på samma sätt som lägenheter ombildas. Sedan dess har Alex Edenvik sålt ett tiotal av platserna för priser runt miljonen.

– Många skakar bara huvudet åt priset, men det är ett bra alternativ till att hyra en plats. Om man ändå har pengarna kan man lika gärna köpa, säger Alex Edenvik.

– Man kan tänka på det som en vanlig bostadsrättsaffär.

Men riktigt som en vanlig bostadsaffär är det ändå inte. I alla fall om man ska tro Swedbank, som menar att de inte skulle bevilja ett lån mot en parkeringsplats.

– När vi ger bostadslån till privatpersoner har vi bostaden som säkerhet. Det skulle inte vara möjligt med en parkeringsplats, skriver Swedbanks presschef Unni Jerndal i ett mejl.