Invigning. Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Robert Nibelius (M), under invigningen av planen. Foto: Danderyds kommun

Padelbanor och basketplan öppnar för allmänheten

En helt ny idrottsplats har invigts i Danderyd. Här finns två padelbanor och en basketplan. Och fokus ska ligga på öka idrottsintresset för tjejer och nya idrottare.

  • Publicerad 16:30, 23 okt 2021

Det är en fantastisk känsla att den nu är på plats

För ungefär ett år sedan meddelade Danderyds kommun att fyra miljoner kronor skulle användas för att bygga nya spontanidrottsplatser.

Nu har en av platserna invigts vid Danderyds gymnasiums IP: Här finns nu två nya padelbanor och en basketplan.

Sportchef på Danderyd basket, tidigare Djursholm indians, Gunnar Demnert berättar att planen är efterlängtad.

– Vi har pratat om det här i flera år. Det är en fantastisk känsla att den nu är på plats.

En av tolv spontanidrottsplatser

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Robert Nibelius (M), var på plats och klippte invigningsbandet. Han berättar att kommunen söker en förening eller klubb i ett samarbete kring padelbanorna.

– Det här är allmänhetens padelbanor. Nu har vi ett enkelt regelverk där man är en grupp som spelar varje halvtimme, och sen byter man av. Vi diskuterar att ha en funktion som på golfbanor där man har en bollränna man lägger sin boll i, när man ställer sig på tur.

En annan spontanidrottsplats som nyligen invigts är Bouleparken i Enebyberg.

Socialdemokraternas gruppledare, Jenny Åkervall (S), kommenterar invigningen.

– Vår inställning är att alla insatser som främjar ökad fysisk aktivitet och rörelse, och som är tillgänglig för alla, är bra. Det här tillhör en av de bättre grejerna som majoriteten har gjort.

Så mycket kostar planerna

Kommunens kostnader för planerna uppgår till nästan en miljon kronor och sponsorer till basketklubben ungefär 400 000 kronor.

Gunnar Demnert berättar att ett mål är att underlätta spontanbasket för alla, behålla spelare längre upp i åldrarna – och lägga extra fokus på tjejsidan.

– Det är till och med några sponsorer som har ställt det kravet. Det var inget svårt att gå med på. Det behövs verkligen, säger Gunnar Demnert.

Ska anordna basketkvällar

Till våren hoppas klubben kunna bjuda in till planen.

– Vi har ett samarbete med kommunen här, så vi kommer anordna aktiviteter för ungdomar. Vår vision är att kunna ha lite sköna evenemang på kvällarna och liknande.

Väntan. Klubbchefen Gunnar Demnert och basketföräldern Charlotte Poehler för ungefär ett år sedan när planerna fortfarande var i idéstadiet. Foto: Anton Kyhlbäck

Friidrottare. Socialdemokraternas gruppledare, Jenny Åkervall, är själv friidrottare. Hon välkomnar idrottssatsning som gynnar allmänheten. Foto: Åsa Sommarström

Lista på spontanidrottsplatser

Spontanidrottsplatser som väntas bli klara under 2021:

Nya boulebanor vid Spindelparken

Utegym vid Enebybergs IP

Mountainbikespår i Rinkebyskogen

Pumptrak vid Lärkängens trafiklekplats

Nytt utegym i västra Danderyd

Utegym i Mörby centrum

Beachvolleybollplan i Svanholmsparken

Discogolfbana i Idrottsparken

Seniorgym i Stocksund

Visa merVisa mindre