Spanar. De jourhavande biologerna Didrik Vanhoenacker och Peter Nilsson från Solna och Sumpan på djurjakt. Foto: Stefan Källstigen

På safari i Solna och Sumpan med jourhavande biologer

Paradis för fågelskådarna runt Råstasjön, huggorms-mecka vid Igelbäcken och chans till bäver- och sälspaning. Vi drog ut på safari i Solna och Sundbyberg med städernas jourhavande biologer.

  • Publicerad 11:55, 15 jul 2021

"Det är som värsta naturprogrammet på tv, fast live"

Mitt i fick en läsarbild från Inga-Lill Israelsson föreställande en livs levande kräfta vid Lötsjön. Det gjorde oss nyfikna på vad det egentligen finns för djurliv i Solna och Sundbyberg.

Vi stämde träff Naturhistoriska jourhavande biologer Didrik Vanhoenacker och Peter Nilsson, som av en slump faktiskt råkar bo i Bagartorp respektive Ursvik.

– Det här är säkert en signalkräfta. Men häftigare är det att finns stora dammusslor i Råstasjön, säger Didrik. Det är sötvattenmusslor som trivs bäst i utloppet mot Friendshållet och som blir typ två decimeter stora.

Jourhavande biologerna Peter Nilsson och Didrik Vanhoenacker från Sumpan och Solna på djurjakt i kommunerna. Foto: Stefan Källstigen

Många bävrar

Vad har vi mer i våra vatten? Jo, många bävrar bor i kommunerna. I Edsviken och i Igelbäcken syns ofta nedgnagda träd och fördämningar.

– Man har bra chans att se bäver framför allt tidigt på morgonen och sent på kvällen när det är färre människor ute och bävrarna är lite modigare, säger Didrik.

Och från Solna kan man faktiskt se gråsälar om man har tur.

– Bockholmen ligger ju utåt Värtan och där simmar det regelbundet sälar. Och ibland simmar det till och med in sälar i Edsviken och Brunnsviken, säger Didrik.

Levla upp till fladdermusen

Rådjur, fälthare, räv, grävling, ekorre är annars rätt vanliga. Mård har också skådats.

Fladdermöss också – Råstasjön och Lötsjön är bra ställen att kika på när läderlapparna jagar insekter över vattnet.

– Om man har ruttnat på att kolla rådjur kan man leta upp och spana fladdermöss, säger Didrik.

Promenad. En rörhöna och hennes barn håller till vid Råstasjön. Foto: Stefan Källstigen

"Kolla här hittade jag något coolt", ropar Didrik som hittat lergetingar som gräver gångar och bygger små skorstenar vid marken. Foto: Stefan Källstigen

Huggorms-mecka

Något som kanske inte låter lika härligt är att en karaktärsart för grannkommunerna är huggormen. På få ställen är det tydligen lika enkelt att se ormarna som vid Igelbäckens dalgång – speciellt på våren när reptilerna ringlar fram.

– Ska man visa huggorm för tv åker man hit. Man kan säkert se fem-tio stycken på en dag, säger Didrik.

Lodjur nära Ursvik

Några superexotiska däggdjursspaningar kan inte de jourhavande biologerna minnas på rak arm. Ett ungt lodjur gled dock runt i Rinkeby ett stenkast från Sundbyberg för några år sedan berättat Didrik.

I maj kom däremot något riktigt ovanligt flygande över Råstasjön och Solna – en vit stork. Didrik såg den majestätiska fågeln från sitt höghusfönster i Bagartorp, medan Peter såg den från sitt köksfönster i Ursvik.

Under pandemin har killarna startat en "balkonglista" där de tävlar i vilka fåglar de kan se från sina hus.

– Det är svårt att mäta sig med Didrik som kan se lite fler sjöfåglar här vid Råstasjön. Därför blev jag väldigt glad när jag såg storken, men sedan ringde Didrik..., säger Peter Nilsson.

Att se häftiga fåglar är annars en enkel match vid Råstasjön. Där spatserar rörhönor, sothönor och en snatterand vid våra fötter.

– Det är lyxigt när fåglarna vänjer sig vid människor för man kommer så nära djuren som normalt är mer skygga, säger Peter.

När hägrarna övervintrar vid Råstasjön samlas fågelälskare i Solna. "Tre stjärnor i Michelinguiden – värt en resa", säger Didrik som berättar att skrattmåskolonin på ön i sjön fungerar som ett skydd för andra fågelarter.

– Det blir som ett missilförsvar. Kommer det en rovfågel är måsarna uppe som en sköld och släpper inte in den.

Vi drar sedan vidare till en sandslänt vid Krutbanan bakom Milots förskola i Ursvik. Duon vill nämligen slå ett slag för insektliv som gräver och lever i sandmiljö. Här finns steklar, myror och spindlar. Eller bin och getingar som gräver gångar där de samlar pollen och insekter.

– Kolla här hittade jag något coolt, ropar Didrik som hittat lergetingar som gräver gångar och bygger som små skorstenar vid marken.

– Det är som värsta naturprogrammet på tv, fast live. Som Serengeti i miniatyr, säger han.

Håvar in. Peter Nilsson samlar insekter med håv vid Krutbanan i Ursvik. Foto: Stefan Källstigen

Kikar. Naturhistoriskas jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker spanar in fågellivet som är riktigt grymt vid Råstasjön. Foto: Stefan Källstigen

Urval av vilda djur i Solna och Sumpan

Hägrar

Vattenrall

Skrattmås

Bäver

Fladdermöss

Grönling

Huggorm

Skäggdopping

Kattuggla

Duvhök

Mindre hackspett

Stjärtmes

Världens näst minsta skalbagge (fjädervingen Baranowskiella ehnstromi)

Bivarg

Sandbin

Visa merVisa mindre

Didriks tips på bra naturställen

Råstasjön

Lötsjön

Örs hästhagar och videsnåren längs cykelvägen

Ursviksskogen

Krutbanan

Nötbacken

Igelbäcken

Blötängen

Överjärva gård och golfbanan

Ulriksdalsparken

Ulriksdalsåsen

Tivoliudden

Bockholmen

Hagaparken

Visa merVisa mindre