– Hallå! Du är inte 55, säger krögaren Ahmet Özdemir.

Trots att Mitt i:s reporter inte har åldern inne görs ett undantag. Vi får kika in på en av Södermalms senaste barer. Ryktet om Uven, krogen där bara 55-plussare är välkomna, har spridit sig som en löpeld.

De har bara haft öppet i någon vecka, men det är redan full fart.

– Jag har behövt hoppa in lite i baren, det här har varit roligaste veckan någonsin, säger Ahmet Özdemir.

Ägaren Ahmet Özdemir och Kristina Berger, som sköter restaurangen, tycker båda att första veckan har varit riktigt rolig. "I söndags var det fullsatt och all mat åts upp," säger Kristina.

Ägaren Ahmet Özdemir och Kristina Berger, som sköter restaurangen, tycker båda att första veckan har varit riktigt rolig. "I söndags var det fullsatt och all mat åts upp," säger Kristina.

Pekka Pääkkö

Förstör atmosfären

Uven ligger på Hornsgatan och sitter ihop med ölhaket Kloster intill. Under pandemin expanderade den senare till att omfatta även den här lokalen, som först öppnade som deli och vinbar. Det bar sig inte under de svåra ekonomiska tider som varit, när folk haft mindre än vanligt i plånböckerna.

– Då tänkte jag att vi borde göra tvärtom i stället. Ett ölkafé, där allt är enkelt och priserna förmånliga. Bara några få produkter, inget krångel.

Jarl Högbom och Anders Eriksson tar ett glas på nya baren. "Det är bra att de tar åldersgränsen på allvar. Man måste vara konsekvent," säger Anders Eriksson.

Jarl Högbom och Anders Eriksson tar ett glas på nya baren. "Det är bra att de tar åldersgränsen på allvar. Man måste vara konsekvent," säger Anders Eriksson.

Pekka Pääkkö

Smörrebröd och billig öl

Ett smörrebröd går på 39 kronor, en varmrätt kostar 89 och ett glas vin 45. Samtidigt ville Ahmet Özdemir inte konkurrera med den egna baren bredvid.

– Jag ville skapa något för pensionärer som inte har så stark ekonomi, utan att unga personer kommer hit på grund av de låga priserna och förstör atmosfären.

Ahmet Özdemir har jobbat i krogbranchen i 25 år, de senaste 18 åren med olika lågpriskoncept. Han räknar inte med att tjäna några vidare pengar på Uven, utan ser det lite som ett sätt att tacka alla grannar och stammisar han haft under åren.

– Jag har under åren sett pensionärer komma och sitta ensamma vid varsitt bord. Här ville jag ge dem chansen att träffa andra och skapa ett mer socialt umgänge.

Inget skämt

Och åldersgränsen är inget skämt. Den håller de hårt på.

– Vissa tror att vi skämtar, men vi har behövt neka folk. Någon var 52 år och ville komma in, då var svaret att han får komma tillbaka om tre år. Det hjälper inte att ha med målsman heller, säger Ahmet Özdemir med ett skratt.

Margareta, 75, och Christer, 77, är på sitt första besök på Uven. "Trevligt och annorlunda," säger Christer.

Margareta, 75, och Christer, 77, är på sitt första besök på Uven. "Trevligt och annorlunda," säger Christer.

Pekka Pääkkö

Diggar konceptet

Inne i hörnet sitter vännerna Anders Eriksson och Jarl Högbom, båda i 70-årsåldern.

– Jag är här varje dag. Det är framförallt skönt att slippa 18-åringarna – de pratar ofta så högt, nästan skriker till varandra, säger Anders Eriksson.

Han har redan etablerat sig vid bordet han sitter vid, som han kallar för sitt.

– Om fem år kanske jag får en bronsplakett?

Några bord bort sitter Margareta, 75 och Christer, 77. De gillar konceptet.

– Här blir man inte störd av ungdomar. De är ofta högljudda, särskilt senare på kvällen, säger Christer.

– Det är billigt och bra, hoppas de går runt, säger Margareta.