Det var politikerveteranen Birgitta Karlsson, 85, som kom med initiativet.

– Den här gruppen har inte mycket aktiviteter att välja på. De bor hemma eller på LSS-boenden men blir isolerade och passiva.

Det som anordnas är oftast till de yngre funktionsvarierade. Därför föreslog hon en lill-lördag med dans och musik. Jonas Bodin, diakon i Vallentuna församling, styrde upp med lokal, volontärer och bokning av det lokala bandet Rockarna.

Birgitta Karlsson tog initiativ till lill-lördagarna. Det blev besöksrekord med 76 besökare den här onsdagen.

Birgitta Karlsson tog initiativ till lill-lördagarna. Det blev besöksrekord med 76 besökare den här onsdagen.

Louise Kristoffersson

För varje gång sedan starten i februari har det kommit fler deltagare och vid säsongsavslutningen i förra veckan strömmade kom 76 personer inklusive personliga assistenter, personal från gruppboenden och gruppboenden.

I församlingssalen stod kaffet och chokladbollarna uppdukade och när Birgitta Karlsson välkomnat alla drog bandet igång. En kavalkad välkända 50-talsklassiker som Happy Birthday Sweet Sixteen, All Shook Up och Route 66.

Snart var folk uppe och stuffade.

En del satt kvar och fikade vid långborden. Några av de rullstolsburna kom upp på dansgolvet. Andra satt kvar och sittdansade. Volontärerna pilade in och ut ur köket med kaffe och saft.

Magnus Westberg buggar med sin personliga assistent Ingela Karlsson.

Magnus Westberg buggar med sin personliga assistent Ingela Karlsson.

Louise Kristoffersson

Det är kyrkan som upplåter lokalen och kommunens enda utgift är ersättning till bandet. Men projektpengarna från kultur- och fritidsförvaltningarna har tagit slut.

En bra och viktig verksamhet, tycker Petri Peltonen chef för förvaltningarna

– Det är ett samarbete som är nytt för i vår och vi har inte haft någon personal med utan bara stått för bandet. Men det är inte hållbart att betala 5 000 varje gång för ett band. Däremot vill vi gärna fortsätta ha dialog och se om vi också kan ha andra aktiviteter. Vi ser gärna en verksamhet där det händer olika saker.

Vallentunas socialchef David Gyllenstråle säger att hans förvaltning inte tagit ställning till om de kan bidra och att ansökningar om mindre summor helst inte ska hanteras centralt.

Maria Wass trivdes på dansgolvet.

Maria Wass trivdes på dansgolvet.

Louise Kristoffersson

– Men vi välkomnar alla att söka föreningsbidrag och att ta kontakt med verksamheterna, till exempel LSS-boendena som vi har många av i Vallentuna.

Birgitta Karlsson och Jonas Bodin har inte gett upp hoppet och har sökt pengar hos bland andra Lions. Trots att finansieringen är oviss är fyra lill-lördagar redan inbokade på Mathiasgården i höst.

Hon skulle vilja att det kom äldre också, sådana som inte har något dagcenter

– De som bara sitter på sitt gruppboende. Och jag försöker få hit de som bor på äldreboende också, säger Birgitta Karlsson. Det är så roligt med levande rockmusik.