Sedan 2021 har Danderyds kommun och de privata fastighetsägarna tvistat i frågan om det behövs bygglov eller ej för att bygga en padelbana på sin tomt.

I december kom ett bokslut i frågan.

Mark- och miljööverdomstolen prövar inte frågan vidare.

LÄS MER: Länsstyrelsen: Padelbana inte bygglovspliktig, Villaägare kan tvingas riva sin padelbana

Länsstyrelsen: Krävs ej bygglov

Efter kommunens rättelseföreläggande – ett krav mot villaägarna att riva banan – tog det över ett och ett halvt år innan Länsstyrelsen i Stockholm till slut gav sin syn på frågan.

Länsstyrelsen menade då att padelbanan inte var bygglovspliktig, i ett beslut som kom tidigare under 2023. De menade att väggarna inte kan betraktas som plank då de är nästan är helt genomskinliga.

De menade även att Danderyds kommun i sitt överklagande inte visat på att ljusanordningen haft betydande inverkan på omgivningen.

Padelbanan behövde alltså inte ett bygglov.

LÄS MER: Tvist kring padelbana drar ut på tiden

De gav sista ordet

Nämnden tog dock ärendet vidare till mark- och miljödomstolen.

Claës Breitholtz (M) ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden menade då att saken hade stort allmänintresse: ”Det här kokar ändå ned till en fråga om en stor låda, som det kan uppfattas, med glasväggar mitt bland villorna” sa han då till Mitt i.

I början på sommaren dömde dock mark- och miljödomstolen till villaägarnas fördel.

Och nu har alltså sista instans, mark- och miljööverdomstolen, sagt sitt. De meddelar i sitt beslut att tidigare dom gäller och att de inte ser någon anledning att pröva frågan.

"Onödiga utgifter"

Fastighetsägarna i Djursholm kommenterar beslutet:

"Det är nu tre rättsinstanser som bekräftat att en padelbana är bygglovsbefriad. Det är beklagligt för skattebetalarna att Danderyds kommun har valt att lägga stora resurser i form av externa advokater och tjänstemannatid på att driva detta ärende utifrån personliga åsikter emot gällande rättspraxis. Dessa onödiga utgifter hade kommunen kunnat investera i skola och omsorg istället" skriver de.

Osämja i villaområde om padelbana

Ett padelbanebygge på en privat tomt i Danderyd har lett till osämja i ett villaområde, och nu kan flera padelbyggen i kommunen behöva utredas. ”Det finns ett stort sug efter den här typen av banor."

Intresset för racketsporten padel är rekordstort.

Nu har sporten letat sig in i villaidyllen i Danderyd där ett padelbanebygge har skapat osämja i ett grannskap.

Mitt i har pratat med flera grannar som är oroliga för hur trafiken i området kommer att påverkas, och för att ljus från strålkastare och ljud från banan ska störa.

En granne menar att kommersiella krafter kan gömma sig bakom padelbanor som byggs i vanliga trädgårdar. Där man bygger först – och låter kommunen utreda sedan.

– Detta handlar i grund och botten om det ska vara möjligt att etablera en idrottsplats på en privat tomt i ett villaområde. Och i så fall vilka krav vi grannar ska kunna ställa när det kommer till trafik, ljud, ljus och användningsgrad, säger han.

En annan granne tycker det är ett kul initiativ.

– Det är kul att någonting händer. Sedan kan jag förstå att det kan finnas en oro för trafiksituationen, men vi får se längre fram hur det blir, säger han.

Enligt kommunen har villaägaren fått en uppmaning om att pausa bygget i väntan på en utredning om mark- och bygglov. Men enligt villaägaren själv har den informationen inte framförts på rätt sätt.

Villaägaren menar att han har följt alla regler, att det sprids lögner om avsikterna med banan. Den ska användas i privat syfte, säger han.

– Det här är inte en kommersiell bana. Det är vår bana och ingenting annat, säger villaägaren.

Kan vara bygglovspliktigt

I höstas kunde Mitt i rapportera om ett fall i Nacka strand, där ett fastighetsbolag på kort tid byggt tre padelbanor utan bygglov.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-padelbanor-kan-vara-svartbygge-vi-ar-gratfardiga/lmtfx!8762861/

Padelbanorna ledde till klagomål till Nacka kommun och misstankar om svartbygge. Bolaget bakom bakom banorna hänvisade då till en dom från 2019 i mark- och miljödomstolen om att bygglovsplikten inte skulle gälla.

Jamal Esfahani, Stadsarkitekt i Danderyd, känner till domen. Han menar dock att delar av ett padelbanebygge kan vara bygglovspliktigt.

– En förutsättning för en sådan här bana är att man måste ha skärmar. Och de är alltid, oavsett material, bygglovspliktiga om de är över en meter.

Han säger att det är viktigt att väga in flera saker om man vill bygga en padelbana.

– Om stadsbilden förändras med bygget och hur omgivningen påverkas, om grannarna störs.

Planerar tillsyn av fler banor

Efter klagomålen kring den privata padelbanan i Danderyd har miljö- och stadsbyggnadskontoret planerat tillsyn på två adresser där det ska ha byggts padelbanor utan bygglov.

Byggnadsnämnden har tillsynsansvar i frågan. Enligt nämndens ordförande, Claës Breitholtz (M), behövs ett förtydligande kring vad bygglovsplikten säger.

– Det här är nytt för oss och rättsläget är något oklart, säger han och tillägger:

– Det finns ett stort sug efter den här typen av banor. Och även om jag tycker att padel verkar jättetrevligt att spela så har jag full förståelse för grannar som är oroliga för ljud. Vi behöver veta vad man får och inte får göra här.

Började spelas i Centralamerika

Padel kan ses som en mix av tennis och squash. Man kan använda sig av väggarna i spelet.

Sporten såg dagens ljus i Centralamerika. I mitten av 1970-talet kom padel till Europa där sporten nu är på kraftig frammarsch.

Ett padelrack är gjort av komposit där slagytan har flera hål. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft.

Poängräkning är som i tennis. Linjerna på planen används endast vid serve som måste slås underifrån.

Källa: Padelregler.se