Resultatet i årets trygghetsundersökning är snarlikt det från den förra, men små förbättringar kan ändå skönjas. Bland annat har upplevda problem med nedskräpning, mörka områden, dålig belysning och skadegörelse i det egna bostadsområdet minskat.

Andelen som är rädda för att gå ut ensamma på kvällen i Sollentuna – en knapp tredjedel av de svarande – är dock fortfarande något över snittet i regionen.

– Vi har en bra svarsfrekvens, men samtidigt är över hälften av de som svarat över 50 år och äger sin bostad. Vi får se undersökningen för vad den är – ett av flera olika sätt för oss att bygga en lägesbild, säger Lotta Lundström som är brottsförebyggande samordnare i LPO Nord och jobbar i Sollentuna.

Ett annat sätt är medborgardialog där polisen tillsammans med andra aktörer är ute och träffar Sollentunabor för att prata om trygghetsfrågor.

I höst har polisen tagit initiativ till sådana träffar under namnet ”Trygghetstisdag”, med besök i Edsberg, Rotebro och Tureberg. Mitt i var med när polisen rullade in på parkeringen intill Färgskrapan i Malmparken.

– Vi hade planerat några sådana här träffar i oktober, men det har varit så uppskattat att vi redan har bestämt oss för att fortsätta. Och det är bra för oss också. Det är de som bor här som kan området bäst och nu har vi tid att prata med folk lite längre, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Kommunen också med

Utöver polisen är även föreningen Sollentuna föräldrastöd som jobbar förebyggande på plats, liksom kommunens mobila fritidsledare och socialtjänstens mobila fältteam som jobbar uppsökande mot unga i åldern 12–18 år.

Till en början hastar de flesta förbi utmed Tusbystråket, på väg till eller från Sollentuna station. Men så småningom stannar ett gäng ungdomar till för en pratstund med Luis Araya, som är kommunpolis i Sigtuna men uppvuxen i centrala Tureberg.

– Jag känner många här och många hejar på mig. Men jag skulle inte vilja jobba här. Det skulle kännas för nära, säger han och skrattar.

Att få kontakt med unga är extra viktigt då de besvarar trygghetsundersökningen i låg utsträckning, förklarar Lotta Lundberg.

– Vi har medborgardialoger ute på skolor också. Undersökningen görs en gång om året och är en viktig indikation, men vi gör samtidigt bedömningar dagligen av hur vi ska prioritera våra insatser.