Från den 1 juli i fjol, då en ny lag för estetiska behandlingar trädde i kraft, har nästan 2 370 tips om brister inkommit, enligt en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort.

Nära 500 av tipsen gällde kliniker i Stockholms stad, men även i kommuner som Solna, Nacka och Botkyrka har flera anmälningar inkommit.

   – Det finns både serösa och oseriösa aktörer. Men hos de seriösa är kompetensen ändå oroväckande låg. Kunskapen över vilka krav man måste uppfylla för att vara vårdgivare och ge estetiska behandlingar är låg, säger Göran Olsson, enhetschef vid Ivo till Siren.

Läkare och sjuksköterskor

Verksamheter som erbjuder estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar måste numera vara registrerade vårdgivare och leva upp till flera olika lagar, och endast legitimerad sjukvårdspersonal får utföra behandlingarna.

Tipsen har lett till att Ivo öppnat 291 tillsynsärenden – och inspektionerna har visat att tipsen stämt.

En vanlig brist är just att olegitimerad personal utfört ingreppen, en annan att hygienen är dålig.

I Stockholm finns en mängd kliniker för estetiska skönhetsbehandlingar. På senare år har injektioner av fillers, i framför allt läppar, bröst och stjärt, blivit vanligare.

Tvingas söka vård

Ivo har fått in flera anmälningar, och även kritiserat kliniker. Bland annat en, där brösten sprack hos patienten med infektion och sepsis som följd.

Läkare har även anmält själva fillers-produkten till Läkemedelsverket, då flera patienter tvingats söka vård efter injektionerna.

Brösten sprack efter injektion med fillers

Ingen operation, inga ärr. Med fillers kan brösten förstoras snabbt och enkelt. Men det kan gå illa. En klinik i Stockholm har anmälts både till Ivo och Läkemedelsverket sedan injektionerna gjort så att brösten spruckit.

Efter att ha ammat tre barn ville kvinnan få tillbaka formen på brösten. Hon vände sig till en skönhetsklinik i Stockholm för att få så kallade fillers i brösten.

– Det ger inga ärr, man behöver inte bli sövd och det marknadsförs som helt komplikationsfritt, säger kvinnan, som är i 40-årsåldern, till Mitt i.

Hon vill vara anonym då "det här är inget som man är stolt över", som hon säger. För när det gick illa upplever hon att attityden var lite av "skyll dig själv", både från företaget och sjukvården.

Och det gick illa, riktigt illa.

Drabbades av sepsis

Ingreppet gjordes i mars 2018. Efter en tid sprack ena bröstet, och vätska rann ut. Senare sprack även det andra.

Men vad värre var, hon fick en infektion och drabbades av sepsis (som förr kallades blodförgiftning), vilket kan vara livshotande.

Hon hamnade på sjukhus och fick intravenös antibiotikabehandling och dränage.

Och hon är inte ensam om att tvingas söka vård.

Kritisk till fillern

Bröstcentrum vid Södersjukhuset har anmält den produkt som kliniken använt till Läkemedelsverket, sedan de fått operera patienter med liknande komplikationer.

I en artikel i Läkartidningen skriver de också att man borde sluta använda fillern, då risken för komplikationer är stor.

Brister på kliniken

Kvinnan anmälde företaget till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu kritiserar kliniken. Dels för för att patienten inte bedömts av läkare och dels för bristande journalföring.

Ivo skriver också att det finns flera medicinska rapporter om att den filler som injicerats kan orsaka infektioner och är svår att avlägsna. Dessutom vet man inget om långtidseffekterna.

Kvinnan lider fortfarande av komplikationer och säger att det är som att leva med en tickande bomb:

– Men det jobbigaste är skräcken, att man injicerat något toxiskt, och att vätskan sprider sig i kroppen och kan orsaka nya infektioner, och sepsis.

Kostsamt

Totalt har den misslyckade bröstförstoringen, och operationer för att återställa brösten, kostat henne över 100 000 kronor.

Mitt i har sökt företrädare för kliniken, men ingen ansvarig har gått att nå.

Företaget uppger på sin webb att behandling med fillern är helt ofarlig.

Jag lider fortfarande av komplikationer.

Läkemedelsverket varnar för fillers

Enligt lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar får endast legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare utföra injektionsbehandlingar.

På klinik ska det även finnas kompetens, läkemedel och utrustning för att ta hand om situationer där injektionen lett till komplikationer.

Fillersprodukter säljs även via internet direkt till konsumenter, för injicering på egen hand, något som kan innebära stora risker.

Källa: Läkemedelsverket