I veckan annonserade Gröna Lund om att de börjat rekryteringen av personal inför säsongen. Totalt är det 1 500 personer, lika många som en vanlig säsong, som ska anställas.

– Vi är förhoppningsfulla och ser verkligen positivt på att få öppna, på ett ansvarsfullt sätt. I och med den nya pandemilagstiftningen ska verksamheter som har varit nedstängda få möjlighet att öppna upp på ett anpassat sätt. Det är oerhört positivt att lagen träder i kraft redan nu, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Även Grönans vd Magnus Widell är positiv tack vare den nya pandemilagen.

– Ja, regeringen kan nu rent lagmässigt ge oss ett öppningsbesked. Det kunde de inte tidigare, när de bara hade ordningslagen att gå efter. Pandemilagen hjälper oss absolut att kunna öppna, säger han.

Hur stor sannolikhet är det att ni öppnar i vår?

– Om jag ska sätta ett procenttal säger jag att det är hundra procent säkert att vi öppnar. Men under vilka restriktioner kan jag inte svara på, säger Magnus Widell.

– Det är orimligt att utomhusverksamheter ska hållas nedstängda, utifrån ett smittoperspektiv. Det finns exempel från hela världen som visar att nöjesparker inte bidrar till högre smittotal.

Olika scenarier

Exakt hur, och under vilka restriktioner, Gröna Lund kommer att vara öppet är inte klart. Säsongen planeras utifrån ett flertal olika scenarier. Klart är att det kommer vara ett nöjesfält som är coronaanpassat.

Besökare kommer bland annat vara tvungna att på förhand köpa biljetter, med anpassade datum och ankomsttider, så att man vet exakt hur många som är inne på området. Det kommer också vara möjligt att köa till attraktioner digitalt.

– Vi förväntar oss att få direktiv, på samma sätt som gymmen och köpcentrumen har fått. Som gäst kommer man inte uppleva Gröna Lund som man är van vid. Det kommer vara ett begränsat antal besökare varje dag, helt klart, säger Annika Troselius.

Lockar med monster i april

Gröna Lund har inte haft besökare sedan halloweenfirandet 2019. Till våren lockar de nu med den helt nya berg- och dalbanan Monster. Premiärdatumet är 24 april 2021.

– Det är en berg- och dalbana av absoluta världsklass. Den är byggd på ett sätt som ytterst få banor är byggda. Man åker väldigt nära fastigheter och andra attraktioner. Den är väldigt intensiv. Det börjar pirra lite i magen när jag pratar om den, säger Magnus Widell.

Även Annika Troselius, som inte brukar vara allt för karsk när det kommer till fartfyllda attraktioner, ser också fram emot Monster.

– Det kommer bli den häftigaste attraktionen vi kanske någonsin haft. Berg- och dalbanefantaster från hela världen följer bygget. Det byggs inte ofta sådana här typer av banor.