Priserna på bostadsrätter i Storstockholm sjönk med en procent i juli. I centrala Stockholm fortsätter dock ökningen: Upp 1 procent i juli och 3 procent de senaste tre månaderna.

Villapriserna har stått stilla i Stockholm såväl som i resten av landets storstadsområden.

En generell trend är att både marknaden för villor och bostadsrätter har stabiliserats och närmat sig jämviktsläge efter kraftiga prisfall runt årsskiftet. Och det är ovanligt få försäljningar i sommar, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Det säljs alltid få objekt i juli men i år är det ännu färre än förra året.

Bostadspriserna ligger nu på nivåer som är jämförbara med läget före pandemin, enligt Andreas Moritz, vd Skandiamäklarna.

– Något vi ser framför oss är att kunder kommer bli mer selektiva när de väljer objekt. Bostadsrätter tillhörande bra föreningar kommer gå snabbare och säljas dyrare, detsamma gäller välskötta hus med bra, kostnadseffektiva uppvärmningssystem.

Försäljningarna ner 12 procent

Sammantaget i hela landet såldes 13 800 villor och 23 000 bostadsrätter de senaste tre månaderna. Det är 12 procent färre jämfört med samma period förra året.

– Det har inte minst att göra med de stora skillnaderna på räntenivåerna nu jämfört med 1,5 eller 2 år sedan. Då var 1,5 procent ränta normalt – nu kan det vara 4-5 procents ränta.

Frågan som alla ställer sig nu är, enligt Mäklarsamfundets kommunikationschef Joakim Lusensky, hur priserna kommer utveckla sig under hösten.

– Majoriteten av Mäklarsamfundets medlemmar tror på oförändrade priser, men det är fler som tror på stigande än sjunkande priser, säger Joakim Lusensky.