Det är inte bara privatpersoner som vill rädda grillen. Oppositionspartierna i Stockholm är överens om att den bör få vara kvar.

Nike Örbrink (KD) menar­ att Garabet Malki skulle kunna få en tillfällig­ plats i saluhallen under torgets upprustning för att sedan få flytta tillbaka när torget står klart.

Enligt Jan Jönsson (L) borde kiosken flyttas till en annan del torget när plätten som den står på renoveras, för att sedan flyttas tillbaka, och för Jonas Naddebo (C) handlar det bara om politisk vilja från det rödgröna styret.

Jonas Naddebo (C): "Jag är orolig att Östermalmstorg kommer bli väldigt sterilt."

Jonas Naddebo (C): "Jag är orolig att Östermalmstorg kommer bli väldigt sterilt."

Jonas Naddebo/Centerpartiet i Stockholms stadshus

För Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd, är det viktigaste att grillens framtid avgörs i dialog med ägaren.

– Trafikkontoret ska inte kunna gömma sig bakom att de har gett honom alternativ­, om det alternativ han fått är att flytta till en annan del av staden.

Oppositionens roll

Att oppositionen för en hård linje mot beslutet ser inte Lars Strömgren (MP) som något uppseendeväckande.

– Oppositionens roll är ju lite grann att säkerställa att de styrande tänker på stockholmarnas bästa, vilket är precis vad vi försöker göra här utifrån de inkomna synpunkterna om torgets utformning. Det är efterlängtat att få till den här upprustningen, och då är det tyvärr så att kiosken måste flyttas.

Lars Strömgren, trafikborgarråd (MP): "Jag är den första att förstå att det här är ett besked som väcker mycket känslor."

Lars Strömgren, trafikborgarråd (MP): "Jag är den första att förstå att det här är ett besked som väcker mycket känslor."

Pressbild

– Vi vill möta stockholmarna utifrån den medborgardialog vi haft. De har ju efterfrågat ett vackrare torg, sittplatser, grönska och serveringsmöjligheter. Det går tyvärr inte att kombinera med att kiosken står kvar, eftersom vi behöver komma åt marken. Jag har stor förståelse för att det här är ett jobbigt besked för ägaren.

Finns det planer på att dra tillbaka kravet på att grillen ska rivas efter all uppmärksamhet?

– Tjänstepersoner från trafikkontoret har en dialog­ med kioskägaren, och det finns ju alla möjligheter för honom att ansöka om att servera mat på en annan plats. Det går även att ansöka om tillstånd och bygglov för det kommande torget. Det kommer att finnas gott om plats för en kiosk eller annan serveringsverksamhet.

Kan skapa förändring

Att Miljöpartiet kommer ändra sig i frågan tror inte Jan Jönsson är särskilt troligt. Men på grund av det stora engagemang som frågan om grillens framtid skapat hoppas han att S kan svänga.

Jan Jönsson (L): ”Det här har aldrig varit en diskussion eftersom grillen är en så självklar del av miljön.”

Jan Jönsson (L): ”Det här har aldrig varit en diskussion eftersom grillen är en så självklar del av miljön.”

Ida Arnstedt/Liberalerna i Stockholms stadshus

– Vad tänker de att han ska göra? Om man bara väntar på att torget ska bli klart och inte har några intäkter så går man ju i konkurs.

SD har lämnat en skrivelse till trafiknämnden, med en uppmaning att hitta ett sätt för grillen att kunna fortsätta sin verksamhet under tiden ombyggnaden av torget pågår. Ärendet ska upp i kommunfullmäktige senare i vår.