– Resultaten går åt rätt håll, även om vi inte är tryggast så har vi i alla fall störst ökning, säger Lena Brodin, trygghetssamordnare i Österåkers kommun.

För andra året i följd har Polisen i region Stockholm frågat invånare hur de upplever tryggheten där de bor och om de utsatts för brott.

Lugna Vaxholm

Generellt kan man säga att läget är bättre i alla kommuner i södra Roslagen (Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker) jämfört med hur det ser ut i snitt i hela länet inklusive Gotland.

Däremot skiljer sig nordostkommunerna åt sinsemellan på en del punkter. Medan Vaxholm upplevs som den tryggaste kommunen av invånarna är Österåker den där flest uppger att de känner sig otrygga – men inte värre än att man ligger på snittet i hela regionen.

Stökiga Österåker?

Fler i Österåker pekar också ut platser man helst undviker vissa tider på dygnet: Norrgårdsvägen, Åkersberga centrum, Åkersberga station och Söra.

Lena Brodin tror att en del av förklaringen är att minnet av hur det var i centrala Åkersberga för några år sedan – med bus och öppen droghandel – lever kvar.

– Nu har vi har hittat en nivå som inte sticker ut, men det lever kvar lite bland folk. Vi har ju fortfarande brott, men vi kan ju se att det verkligen har minskat. Från 2018 till idag har det hänt jättemycket.

Vad är viktigast att få bukt med i Österåker?

– Självklart är det ju drogerna, för de flesta brott är drogrelaterade.