På racingbanan Rörken Ring utanför Uppsala tävlade 48 förare under finalen i Junior-SM i karting. En av dem var Oskar Wiik, som nyligen gått upp till klassen Junior 125 efter att ha tävlat i den lägre klassen Junior 60.

Men Oskar Wiik är inte ensam i motorsporten. Bakom honom står hans föräldrar. Tillsammans bildar de familjeteamet Wiik Racing.

– En stor del av framgången, utöver Oskars talang, är vårt samspel inom familjen. Hur vi samarbetar, kommunicerar och jobbar ihop, säger pappa Markus Wiik.

Oskar Wiik tävlar i karting – men utan pappa Markus och mamma Anna skulle det aldrig gå.

Oskar Wiik tävlar i karting – men utan pappa Markus och mamma Anna skulle det aldrig gå.

Robin Nilsson

Fick ytterspåret

Under Junior-SM börjar man allra först med träningsdagar. Därefter blir det tidskörning, där man kör tre kvalificeringsheat, alltså race, för att avgöra vilken startposition man får under finalen. Oskar Wiik lyckades kamma hem snabbast tid under ett av kvalificeringsheaten, men satte också finalens snabbaste varv.

– Under finalen startade han på ytterspåret, vilket innebär att man får en längre väg att köra. Därifrån är det svårt att behålla position i starten. Men han satte ju snabbaste varvet under final och var riktigt riktigt snabb, säger Markus Wiik.

Oskar Wiik slutade som trea i Junior-SM.

Oskar Wiik slutade som trea i Junior-SM.

SBF

Trots att familjen drömde om seger är de nöjda med resultatet.

– Det var väldigt kul, trea i SM liksom! säger Oskar Wiik.

– Oskar har kört på SM tidigare, men då var det bara inbjudningsklasser. Det här var vårt första riktiga junior-SM och vi trodde inte att det skulle gå så här bra, säger mamma Anna Wiik.

Började som sexåring

Oskar Wiik har hållt på med karting sedan han var 6 år och har alltid haft hemmabanan i Järfälla. Föräldrarna har alltid varit intresserade av motorsport och menar att det är anledningen till att Oskar Wiik började med karting.

– När Oskar var runt tre fick han en trampbil, och då visade det sig att han hade bättre koll på den än sina armar och ben, säger Markus Wiik.

Tävlingsmässigt har det gått riktigt bra för Oskar Wiik. Under året har han kommit tvåa i tävlingen Chicken Race och han fick även sin första seger i en deltävling i Mellansvenska kartracingserien. Men utan två djupt engagerade föräldrar skulle det inte gå.

– Det är jag som meckar med bilen, ansvarar för att karten går fort och följer reglerna, säger Markus Wiik.

– Jag ser mig själv som en teamchef. Håller koll på de andra, strukturerar, planerar men kan även mecka om det behövs, säger Anna Wiik.

Drömmer om Formel 1

Oskar Wiik hoppas på att i framtiden bli Formel 1-förare.

– Jag vill ju verkligen köra formelbil. Någonting som är snabbare än gokart, säger Oskar Wiik.

Nästa tävling för Oskar Wiik blir deltävling 5 i Mellansvenska Kartracingserien, som sker i Västerås helgen den 5 till 6 augusti.

Här ser vi Oskar Wiik under ett varv i tävlingen utanför Uppsala.

Här ser vi Oskar Wiik under ett varv i tävlingen utanför Uppsala.

SBF