De tidigare kala vita väggarna i Botkyrka konsthall har fått sprakande färg och kompletteras med skulpturer, målningar och tavlor. Tillsammans ska allt skapa en bild av kulturen som finns i förorten.
För utställningens kuratorer var det helt avgörande att de tre konstnärerna som har valts till den nya utställningen har en tydlig koppling till förorten.
– De vet hur man avkodar de små nyanserna i samtalet mellan våra poeter. De kan också dra paralleller till de egna erfarenheterna samtidigt som de kan knyta an till platsen. Så utexad från Kungliga konsthögskolan innebär inte automatiskt att det är dig vi söker, säger kuratorn Mikael Nyström.
För kuratorerna Mikael Nyström och Patricia Palma vid Botkyrka konsthall föddes idén om utställningen kring att de ville lyfta konstnärer med rötter i förorten, genom berättelser som handlar om Fittja och orten. Resultatet blev inte bara ortenkonst, utan konst i dess beredare bemärkelse.
Albin Tingstedt
”Berättelser som vi är en del av”
Valen föll på konstnärerna Amara Por Dios, Leon Mendoza och Saba Tadele. De har utifrån ett samtal mellan Botkyrkapoeterna Valentina Cuevas, Ricard Estay och Nora Khalil, där poeterna pratar om vad ”orten” betyder för dem, fått skapa fritt utifrån poeternas ord och tankar.
– Det är berättelser som vi som kommer från förorten alla är en del av – vi har hört dem tidigare, säger Leon Mendoza, 37, uppvuxen i norra Botkyrka.
Leon Mendoza arbetade både med tavlor och skulpturer för att tolka Botkyrka som plats. Han hade svårt att inte ta med sina egna erfarenheter i sina verk. Men till slut gav han efter och "lät det ske" och det kändes naturligt.
Albin Tingstedt
– Jag håller med Leon. Det är lite som att prata med sina vänner. Det är saker man hör överallt: Det är amo på torget, kebabståndet. Många i ens krets delar liknande erfarenheter. Igenkänningen och gemenskapen finns där - i mindre eller större skala, säger Saba Tadele, 38. Hon bor i Skärholmen men har barn som går i skolan i Alby.
Påverkade konstnärerna
Med en blandning av skulpturer, tavlor och muralliknande målningar berättar konstnärerna inte bara om vad de tre Botkyrkapoeterna tycker att orten är, utan också vad uttrycket betyder för dem själva.
– Jag försökte tänka på Botkyrka utifrån, men min historia letade sig in hela tiden på något sätt. Jag är uppväxt i norra och sättet som vi pratar om Botkyrka är lite som när folk från småstäder pratar om sin hembygd. Det var här jag blev den jag är, så jag har fått titta till min egen identitet genom skapandet, säger Leon Mendoza.
En utställning för alla
Även om både Leon Mendoza och Saba Tadele har starka kopplingar till röda linjen i allmänhet och norra Botkyrka i synnerhet, så är det här inte en utställning som riktar sig enbart till Botkyrkaborna – eller ens personer med koppling till förorten. Det är en utställning för alla, tycker de.
– Den är inte begränsad till någon målgrupp, jag tycker att det vore kul om alla tog del av den. Förorter finns överallt och den här utställningen hoppas jag kan skapa en brygga mellan förorter och skapa ett intresse för dem, säger Saba Tadele.
Saba Tadele besökte bland annat finska romer, och nu fick de ta plats i hennes konstverk som hon målade direkt på väggen i konsthallen. Hon hoppas att utställningen vid Botkyrka konsthall ska öppna upp för diskussion om vad "ortenkonst ska vara".
Albin Tingstedt
Kuratorn Patricia Palma håller med.
– Egentligen borde hela konstfältet komma hit. Det här är ortenkonst. Och det är konst som är lika värdefull som all annan konst som visas någon annanstans, säger hon.
Utställningen Min – ur roten växer himlen visas vid Botkyrka konsthall till och med 13 september.