Varje år stjäls drivmedel, elektronik och annan utrustning från entreprenadmaskiner i Stockholms län för tiotals miljoner kronor.
– Att vi blir av med diesel, det händer hela tiden. Men numera plundras maskiner även på datorer, spakar och komponenter, vilket kan leda till månader av ståtid, berättar Henrik Skarp, platschef på Lars Bäckström AB i Upplands Väsby.
Henrik Skarp, platschef på ett maskinföretag, ser hur pengar och arbetstid går till spillo som en följd av stölderna.
Privat
Enkäter visar att 40 procent av maskinentreprenörerna i länet drabbas av brottsligheten. Stölderna är dubbelt så vanliga som i övriga näringslivet. Och brotten prioriteras sällan av polisen, enligt entreprenörerna. Tjuvarna vet att de kommer undan.
Meningslöst att polisanmäla
"Våra medlemmar upplever att brotten allt för ofta avskrivs och att förövarna sällan straffas. Det upplevs som meningslöst att polisanmäla", skriver Anders Robertsson, vd för organisationen Maskinoperatörerna i ett pressutskick.
Han understryker hur viktiga de tunga maskinerna är för att grundläggande samhällsfunktioner – vägar, avlopp och energisystem – ska kunna upprätthållas om det blir krig.
"Om vi inte kan skydda hjullastarna och grävmaskinerna i fredstid, hur ska vi då kunna förlita oss på dem i en krissituation?", undrar Anders Robertsson.
De tunga maskinerna sätts ofta in tidigt i byggprocessen på platser där tjuvarna kan verka ostört. Men den senaste datorstölden, som Henrik Skarp berättar om, skedde på ett bygge i Täby där maskinen stod parkerad mitt i ett villaområde.
Lämnar tanklocket öppet
– De är proffsiga. Vi polisanmäler, men eftersom det är svårt att säkra spår behöver tjuvarna tas på barn gärning för att polisen ska göra något, konstaterar Henrik Skarp.
Bränslestölderna är så vanliga att de flesta entreprenörer numera lämnar tanklocket öppet, för att slippa få maskinen förstörd.
– Vi har också slutat att lagra bränsle på arbetsplatserna och tar bara med oss så mycket som behövs för en dag, berättar Henrik Skarp.
Grävmaskiner står alltför ofta stilla för att de blivit utsatta för reservdelsstölder.
Anna Wilson
En teori i branschen är att både bränsle och dyra reservdelar, via kriminella ligor, hamnar hos oseriösa företag som genom osund konkurrens kan hålla kostnaderna nere i upphandlingarna. Belägg för det saknas i dag.
Undrar vart bränslet tar vägen
– Men vi ställer oss frågan var de här enorma mängderna bränsle hamnar och varför ingen är nyfiken på att ta reda på det, säger Jörgen Eriksson, pressansvarig på Maskinentreprenörerna.
Organisationens vd Anders Robertsson kräver att samhället tar den organiserade brottsligheten på större allvar.
"Regeringen har börjat agera, men samhället behöver fler och bättre verktyg mot de kriminella ligorna", avslutar han.
Polismyndigheten kommenterar via sin pressavdelning att arbetet mot internationella stöldligor hör till polisens mest prioriterade områden och att det sedan ett år tillbaka koordineras centralt.
Fler kriminella avvisas
Arbetet ger också resultat. Under 2024 avvisades 276 kriminella individer med återreseförbud, jämfört med 36 individer 2023. Enligt underrättelsetjänsten innebär avvisningarna 56 000 förebyggda brott under en femårsperiod.
"Polismyndigheten kommer under 2025 ytterligare öka takten i arbetet mot internationella brottsnätverk", skriver Mats Berggren, chef för gränspolisenheten, Noa.
Han uttrycker förståelse för att brottsdrabbade inte alltid upplever det som lönt att anmäla, eftersom uppklarandegraden är låg.
"Dock är det viktigt för Polisen att brotten anmäls eller i vart fall iakttagelser rapporteras in. Informationen ger polisen möjlighet att kartlägga och förbereda insatser, bland annat genom att avvisa utländska kriminella från landet", skriver Mats Berggren.