Nyss startade gamla Bio Rio upp som Indio Studios. Men i stort ska verksamheten vara densamma som tidigare, menar gänget bakom Indio. Foto: Victor Malmcrona

Oro när klassiska Bio Rio startar upp i ny skepnad

Efter över tio år som Bio Rio startar biografen nu upp under ny flagg, under namnet Indio Studios. Det har skapat en oro över hur bion som kulturarv ska förvaltas, men vd:n Mattias Montero hoppas folk ger dem en chans. ”Vi ska göra bästa för att tjäna kvarteret i allt vi gör.”

  • Publicerad 16:22, 16 jul 2021

Sedan 2009 drev Folkets hus och parker den omtyckta och anrika Bio Rio i Hornstull. Men för några år sedan började det gå knackigt, så för att rädda verksamheten började de leta efter någon som kunde ta över skutan.

De som hösten 2018 klev in för att rädda biografen blev produktionsbolaget Indio, som även driver restaurangen Indio Kitchen på Kocksgatan.

– Vi gick in i det för att vakta biografen, se till att den finns kvar som en levande plats, säger Indios vd, filmproducenten Mattias Montero.

I 17 års tid jobbade Mattias Montero som fotograf. I dag har han lagt kameran på hyllan till förmån för producentrollen.

 Med ägarbytet kom en omfattande renovering. Bion var sliten, mycket var lappat och lagat. El, avlopp och ventilation fick sig ett lyft. En ny skylt sattes upp.

– Vi lade mycket pengar på att rusta upp allt. Vi försökte också bevara de få originaldelar som fanns kvar, körde allt till doktorn.

In i lokalen flyttade även en systerrestaurang till Indio Kitchen in. Det var full fart, ända fram till pandemin. Då stannade allt upp.

Startat. Film har åter börjat visas på bion i Hornstull. I juli visas kultfilmer som In the Mood for Love och Psycho. Foto: Victor Malmcrona

Tid till eftertanke

Det gav Indio-gänget tid att fundera på framtiden, menar Mattias Montero. Man kom fram till att det de hade på platsen inte riktigt fungerade.

– I tre års tid försökte vi passa in i det Bio Rio som var, men vi kände att vi ärvde mycket gammalt. Det behöver inte vara bättre eller sämre, men vi är Indio. Vi gör saker bättre om vi gör det på vårt sätt.

I juni bytte Bio Rio så namn till Indio Studios. Restaurangen har åter öppnat så smått och filmer börjat visas igen.

Två-i-ett. I lokalen ligger också Indio Kitchen, som serverar japansk mat med peruanska inslag. Foto: Victor Malmcrona

Att förvalta en institution

Namnbytet och har rört upp en del känslor hos de som gillat gamla Bio Rio. Flera har hört av sig till Mitt i, kritiska till att skylten med gamla namnet plockats ner och bekymrade över vad det ska bli av verksamheten.

Men det finns ingen anledning till oro, menar Mattias Montero.

– Det är samma biograf som innan. Det är ingen som äger oss, vi är fria att visa de filmer vi vill. Jag fattar att folk kan vara oroliga, men vi är ett gäng som älskar film, mat, dryck och mötesplatser. Jag hoppas folk ger oss en chans.

”All frid från vår sida”

Att Indio valt att byta namn på bion är rimligt, menar Emma af Geijerstam, tidigare programproducent på Bio Rio.

– Bio Rio var en era som varade i tio år. Men det var ett koncept från Folkets hus och parker, jag har full förståelse för att Indio vill sätta sin egen prägel på verksamheten.

John Tängman, tidigare maskinist och teknikansvarig på Bio Rio, går i samma tankar.

– Vi är glada att namnet togs ner, eftersom det var det namn vi jobbade med. Det Indio vill göra är en bit från vår konstnärliga och estetiska preferens, så all frid från vår sida.

Framtiden

Så vad betyder det här för bion? En modernisering av verksamheten och en större bredd i repertoarfilmerna, menar Mattias Montero.

– Vi vill visa gammalt och nytt, smalt och brett. Filmer vi tycker är bra. Vi har redan fått hit en hel del ung publik vi inte haft innan. Det är så himla kul. Vi ska göra bästa för att tjäna kvarteret i allt vi gör.

Biografen Rio

Öppnades 1943, och var biografkedjan Ri-Teaterarnas trettonde biograf.

1973 blev det en kvartersbiograf som hette just Kvartersbiografen, under ledning av René Reiss.

2009 tog Folkets hus och parker (FHP) över bion, efter att René Reiss blev av med det kommunala kulturstödet. Då öppnade det som Bio Rio.

2018 sålde FHP bion, som köptes av produktionsbolaget Indio. 2021 bytte stället namn till Indio Studios, vilket innefattar bion (Indio Cinema) och restaurangen (Indio Kitchen).

Visa merVisa mindre

Indio

Startades 2014 av Mattias Montero, tillsammans med personer verksamma inom film och tv sedan 90-talet.

Aktuella med: Tales from
the Loop, tv-serie baserad på Simon Stålenhags illustrationer, som streamas på Amazon Prime.

Svart Krabba, långfilm med Noomi Rapace och Aliette
Opheim, med premiär på
Netflix 2022.

Visa merVisa mindre