– Det kan finnas många andra orsaker till symtomen och vi har inte haft fler fall än vanligt. Vi har bara haft en hund med konstaterad coronasmitta, men det är inte covid-19 utan ett annat coronavirus som inte smittar till människa, säger Marie Jury.

Kvinnan som varnar på Facebook uppmanar alla hundägare att vara extra försiktiga, att ta upp efter sina hundar och att inte låta dem nosa i andra hundars avföring, och att hålla avstånd om man vet att ens hund är sjuk.

Se upp med parasiter

Dessa uppmaningar instämmer Marie Jury i, även om hon inte ser någon större risk för spridning av just corona bland hundar i norrort.

– Ja, det kan vara bra att vara extra försiktig med att låta dem nosa på andra hundars avföring. Och så klart att och ta upp efter sig. Det ska man alltid, men särskilt nu. Det som göms i snö kommer fram i tö och det finns risk att få parasiter som kan orsaka symtom, bland annat giardia som är en lömsk liten parasit, säger hon.

Oftast handlar hundens coronavirus om en mild åkomma som både kommer och går över snabbt men har din hund kräkningar och diarré så bör du uppsöka veterinär menar hon, särskilt om det är blodig diarré, förklarar Marie Jury.

– Och så rekommenderar jag alla hundköpare att vaccinera sin hund för att på så sätt minska risken för olika sjukdomar som till exempel parvovirus, säger hon.