Besvikna. Hyresgäster rasar mot renoveringar som pressar upp hyrorna. Ragnar Öhrn och Jesper Lindholm är samordnare för hyresgästerna. Foto: Stefan Källstigen

Oro att många tvingas flytta efter renoveringar

För omfattande renoveringar och rädsla för stora hyreshöjningar. Det säger flera av Förvaltarens hyresgäster som är oroliga att många tvingas lämna sina hem i Sundbyberg.

  • Publicerad 11:13, 26 apr 2021

Många har bott här i 50 år och många kommer att tvingas flytta

Under 2020 har Förvaltaren fört diskussioner med hyresgäster om stundande renoveringar av flera fastigheter i Centrala Sundbyberg och Storskogen.

Renoveringen av fastigheten Vargen vid Friluftsvägen har pausats eftersom alla hyresgäster inte gett sitt medgivande till de arbeten som är tänkt att utföras – ärendet ligger därför hos hyresnämnden.

Stad för många

Förvaltarens planer för Vargen är bland annat nya ytskikt, fönsterrenoveringar och nya säkerhetsdörrar. Många hyresgäster är oroliga för vilka hyreshöjningarna blir om renoveringarna går igenom – dessutom anser de att alla renoveringar inte är nödvändiga eller höjer standarden på lägenheten tillräckligt för att motivera hyreshöjningarna.

– Sundbyberg är en stad där många olika människor kan bo. Det inte får bli en stad som äldre och fattiga tvingas flytta från, säger Jesper Lindholm.

Han är samordnare för grannarna i Vargen som endast har haft två möten med Förvaltaren i stället för tre–fem möten som de egentligen skulle ha fått under samrådstiden, enligt en tidigare överenskommelse med Hyresgästföreningen.

För få nivåer

Enligt uppgifter som hyresgäster har fått kommer den minsta hyreshöjningen antagligen hamna på 30-40 procent i fastigheten. Förvaltaren ska enligt Hyresgästföreningen och hyresgästerna också ha erbjudit för få val på vilken nivå av renovering man kan välja på.

– Jag hade en bild om att vi skulle komma överens och jag hade också ett förtroende för Förvaltaren tidigare. Men de följer inte sitt eget avtal om renoveringar och de vill höja hyran med så mycket som möjligt, säger Jesper Lindholm.

Alla kök byts

Även i fastigheten Ekdungen vid Järnvägsgatan är oron stor bland flera grannar – där ska totalrenoveringar och stambyten göras. I basnivån ska dessutom alla kök helt bytas ut, vilket många vänder sig emot, berättar Ragnar Öhrn, samordnare för hyresgästerna i Ekdungen.

– Vi gjorde en enkät där 65 procent av hyresgästerna svarade. Den absoluta merparten skulle vilja ha en försiktig renovering och de fruktar hyreshöjningar, säger han.

Baserat på liknande renoveringar i staden tror Ragnar Öhrn att hyreshöjningen kan landa på minst 40-60 procent för hyresgästerna. De nya hyrorna har inte förhandlats klart, men enligt Förvaltaren har liknande renoveringar i Centrala Sundbyberg inneburit en höjning på runt 40 procent.

– Många har bott här i 50 år och många kommer att tvingas flytta, säger Ragnar Öhrn.

Läs Förvaltarens svar här.

Detta ingår i basnivån i Vargen

Ny el och datainstallation.

Renovering av fönster- samt balkonger.

Nya ytskikt i hall, vardagsrum samt sovrum, tak och väggar i kök.

Nya element/radiatorer, ny spiskåpa i köket, ny säkerhetsdörr, nya ventilationsdon, trådlösa tempgivare.

I vissa lägenheter kan det tillkomma nya schakt för dragning av ventilation.

Spillvattenstammar renspolas/relinas.

Visa merVisa mindre

Detta ingår i basnivån i Ekdungen

Nytt badrum.

Nytt kök.

Jordade el-uttag.

Ny el till lägenhetens central och fiberuttag i vardagsrummet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29